Værd at vide om vanilje
Det sorte sølv
Vanilje er verdens næst dyreste krydderi kun overgået af safran. Prishoppet skete primært omkring 2017- 2018, hvor en stor orkan ødelagde store dele af vaniljehøsten på Madagaskar, der producerer langt hovedparten af verdens vanilje. Efterfølgende steg vaniljeprisen så voldsomt, at det blev dyrere at købe vanilje end at købe sølv. Derfor er det velduftende krydderi også kendt som Det sorte sølv.
Krævende produktion
Vanilje er et af verdens mest krævende krydderier at fremstille. Der tager flere år, før en vaniljeplante blomstrer, og når den sarte gule orkidé så endelig springer ud, blomstrer den kun i 12 timer. Det er i løbet af disse timer, at hver enkelt orkidé skal håndbestøves, hvorefter bønnen tager ni måneder om at modnes. Herefter starter en kompliceret fermenteringsproces, inden den sorte runkne vaniljestang, som vi kender den, er klar.
En beskidt branche
Vaniljeindustrien er berygtet for børnearbejde, gældsspiraler, korruption, voldelige røverier og udnyttelse af udsatte arbejdere. Vaniljen skifter hænder rigtig mange gange, inden den ender i supermarkedet, og det gør det svært at kontrollere hvilke forhold, den er produceret under. I Uganda er det særligt væbnede røverier, der er et problem, og de fleste vaniljebønder hyrer enten vagter eller overnatter selv på markerne for at vogte vaniljen. Den høje pris på vanilje har gjort krydderiet eftertragtet, og tyvene kommer ofte, inden vaniljen er helt moden, fordi bønderne på det tidspunkt endnu ikke har hyret vagter. Det har skabt en hel industri for umoden vanilje.
Produktion af vanilje er ofte forbundet med problemer som børnearbejde, gæld, udnyttelse af arbejdere, korruption og voldelige røverier. Men sådan behøver det ikke at være. Det velduftende og højtelskede krydderi kan nemlig også være en vej ud af fattigdom og bidrage til at skabe bedre liv for dem, der hver dag omhyggeligt passer den værdifulde plante.
Det er Olivia Newombe, Hadija Namugambe og Babirye Hindu fra Uganda gode eksempler på.
Drømmen om et hus
42-årige Olivia Newombe bor i det østlige Uganda og er alenemor til fem piger og en dreng. Det har ikke været lige let at få hverdagen til at hænge sammen, og tidligere var hun altid nødt til at have nogle af børnene med på arbejde.
I dag ser hverdagen imidlertid helt anderledes ud for Olivia Newombe og hendes familie. Siden hun begyndte at arbejde med vanilje, har en helt ny verden åbenbaret sig for hende, og hun har lært en masse om den krævende plante.
”Jeg havde ingen erfaring med vanilje, så nu har jeg brugt det seneste år på at forstå, hvor krævende det er at dyrke vanilje i forhold til andre afgrøder. Jeg har lært, at hvis man har tålmodighed med vaniljen, så ender man som en vinder,” forklarer Olivia Newombe.
Newombe arbejder på vaniljekooperativet Gourmet Gardens, der er drevet af tyskeren Clemens Fehr. Fehr har en ph.d. i skovøkologi og arbejder blandt andet sammen med det danske firma Hansens Flødeis om at producere vanilje med respekt for både mennesker og miljø.
”Jeg vil producere den bedste vanilje. Jeg vil gøre det i balance med naturen og med respekt for de mennesker, vi samarbejder med,” siger han.
På kooperativet har man derfor sat en ære i at producere økologisk- og fairtrade-certificeret vanilje. De gode arbejdsforhold har fået Olivia Newombe til at se helt anderledes på fremtiden:
”Siden jeg begyndte her hos Clemens, har jeg fået råd til at bygge mit eget hus, og jeg har købt en kalv. Forhåbentligt kan jeg snart købe flere. Før jeg begyndte at arbejde her, var livet en kamp, men nu er hverdagen meget lysere,” siger hun og tilføjer med et smil, at vaniljen har påvirket hendes drømme om fremtiden.
”Når jeg får sparet nok op, så vil jeg investere i landområder til mine børn og mig. Landområderne skal være dækket med vaniljeplanter. Vanilje er den eneste måde at blive rig på, det er noget, jeg er helt sikker på.”
Ordentlige arbejdsforhold sender børn i skole
Hadija Namugambe er i dag 45 år. Som blot 14-årig blev hun giftet bort til en ældre mand, fordi hendes forældre var bange for hendes rygte som ung pige. Fordi hun blev gift, fik hun aldrig den skolegang, hun drømte så meget om.
”Jeg ønskede at gå i skole, men sådan blev det ikke. Heldigvis var min mand omsorgsfuld, og vi havde et fint liv, indtil han døde af diabetes for nogle år siden. Da min mand gik bort, var jeg pludselig eneforsørger, og jeg kunne næsten ikke få hverdagen til at hænge sammen. Det var min mors historie om igen.”
Namugambe fortæller, at det netop er hendes egen manglende skolegang, der er skyld i, at hun så stærkt ønsker, at hendes børn får mulighed for at gå i skole:
”Jeg vil have, at mine børn skal gå i skole – men jeg har ikke haft mulighed for at lade dem gennemføre skolen, fordi jeg ikke har haft råd.”
Det ændrede sig, da vaniljen kom ind i hendes liv.
”Med min løn fra Gourmet Gardens har jeg råd til at lade de yngste af mine børn færdiggøre skolen, og det er fantastisk! Min drøm er at købe mit eget landområde. Jeg ser for mig, at jeg kan dyrke vanilje i fremtiden, så jeg på den måde har til, når jeg bliver gammel og ikke kan arbejde længere.”
For Hadija Namugambe gik vejen til uddannelse for børnene og en værdig alderdom gennem ordentlige arbejdsforhold og en anstændig løn. At have et job med sådanne vilkår er alfa og omega for den enkelte kvinde og hendes mulighed for at tage vare på sit liv. Det at komme på arbejdsmarkedet er helt afgørende i forhold til at skabe ligestilling og styrke kvinders rettigheder og muligheder, så de selv kan handle og tage vare på deres liv, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp:
”Hadija Namugambes historie er et fantastisk eksempel på, hvad det betyder at have et ordentligt arbejde. I udviklingslandene er der ingen myndigheder, der træder til, hvis man ikke kan forsørge sig selv, så det har en helt enorm betydning for de her kvinder, at de har jobs, som giver dem mulighed for netop at forsørge sig selv og deres familier. Vi ser også i de projekter, som Folkekirkens Nødhjælp gennemfører, at der opstår andre familiestrukturer, når kvinderne tjener deres egne penge. Sørger vi for, at vi får produceret vores varer ansvarligt og under anstændige arbejdsforhold, kan det styrke udsatte arbejdere og give dem mulighed for at planlægge deres eget liv.”
Det er netop muligheden for selv at kunne styre sit liv og tage vare på sin familie, Hadija Namugambe fremhæver som det bedste ved arbejdet med vaniljen:
”Det tager virkelig lang tid at forstå vaniljen og lære alt det, der skal til for at kunne dyrke den krævende plante. Jeg er begyndt at lære andre om vaniljedyrkning, fordi jeg ved, hvad der er godt og dårligt for vaniljen, og den viden er eftertragtet. Der kommer endda folk ude fra, som gerne vil have, at jeg hjælper og rådgiver dem. Jeg er virkelig glad for mit arbejde her og ikke mindst den viden, jeg får, fordi jeg nu er i stand til at forsørge min familie og planlægge min fremtid.”
Fra tigger til vaniljeekspert
Babirye Hindu fortæller om dengang, hvor livet var rigtig svært. Som mor til otte børn kunne hverdagen ikke hænge sammen:
”Før jeg begyndte at arbejde på Gourmet Gardens, var mit liv virkelig svært. Jeg manglede mad. Jeg tiggede altid om salt og sæbe hos mine naboer. Når et af børnene var syge, måtte jeg tigge om medicin.”
Det ændrede sig, da hun begyndte at arbejde med den værdifulde vanilje – verdens næst dyreste krydderi. Nu har hun fået så mange færdigheder, at hun ved alt om, hvordan man dyrker og passer den værdifulde plante. Det har vendt den 44-årige kvindes liv på hovedet og givet hende mulighed for at sende sine børn i skole. Og hun er blevet fri for at tigge hos naboerne:
”Jeg ved nu, hvordan man planter vaniljen, og jeg ved, hvordan man passer vaniljen. I dag er jeg professionel, når det kommer til vanilje. Med mit arbejde her har jeg råd til at sende mine børn i skole, og naboerne, der før lånte mig salt, får nu i stedet salt af mig,” siger Babirye Hindu og tilføjer smilende, mens hun løfter armene:
”Du kan endda se, hvor sund jeg ser ud nu!”
Denne artikel er blevet til som led i projektet #værdifuldvanilje, ’Sorte guldkorn – skygge- og solstrålehistorier i vaniljens univers’ med støtte fra Danidas Oplysningspulje og udført af Dansk Initiativ for Etisk Handel.