Hans Peter Dejgaard
Hans Peter Dejgaard (1956) har i mange år arbejdet som konsulent med udviklingslande, miljø og klima i Asien, Afrika, Latin Amerika og Østeuropa.
Var som nyuddannet ingeniør med til udvikle de første mobiltelefoner hos Nokia. Medstifter af Nicaragua-komiteen og for IBIS været regional repræsentant i Mellemamerika og senere formand. Aktiv i 92-gruppen og formand for IDA Global Development.
I La Paz har jeg været heldig at få et hotelværelse på 12 sal med den fantastiske udsigt til Illimanis bjerget. Nede på gaden går indianske kvinder i deres farverige klædedragter med mange broderede lag på lag skørter og bowlerhat.
Jeg bliver hentet af Ramiro, som har været tre uger på kursus hos Danida Fellowship Center i København. Han vil vise mig, hvad der er sket i La Paz siden mit sidste besøg.
Han fortæller, at klimaændringerne har stor virkning her. Chacaltaya-gletcheren var indtil for få år siden kendt som verdens højest beliggende skisportscenter. I dag er bjerget bare et bjerg. Gletcheren er smeltet og dets navn passer ikke længere.
De fattigste er de mest sårbare
Klimaændringerne betyder, at Bolivias gletsjere skrumper. Smeltevand dækker mellem 15 og 30 procent af vandforbruget i de centrale dele af landet.
På turen rundt i byen fortæller Ramiro om den store vandmangel, der var sidste år som følge af klimaforandringer og forstærket af el Niño. I november 2016 indførte præsident Evo Morales undtagelsestilstand, da Bolivia var ramt af en længerevarende tørke, hvor mange af landets primære vandreserver var ved at tørre ud. I nogle dage satte hæren vandtanke op.
Kan huske at jeg læste på den danske ambassades Facebookside, hvor udsendte danskere skrev om, hvor svært det var at klare sig uden vand.
Salt kvæler afgrøderne
Nogle steder i Bolivia er der ingen vand, andre steder er der ekstreme mængder nedbør, og i Andesbjergene sker der en afsmeltning af gletsjerne på grund af de højere temperaturer.
Det har stor betydning for både jordens økosystemer, idet den smeltede gletsjer-sne fører store mængder af salt med sig ned ad floderne til den opdyrkede jord.
Konsekvenserne er en betydelig til-saltning af jorden, hvor det bliver sværere at dyrke afgrøder på grund af for stort indhold af salt. Dertil kommer de konsekvenser det har for de oprindelige indianske folks kulturer og livsgrundlag.
Aftensmad på Gustu
Som den privilegerede dansker jeg er, tog jeg om aftenen ned til el Gustu restauranten.
Denne restaurant blev i 2013 startet af Claus Meyer, og siden er køkkenchefen Kamilla Seidler kåret til Sydamerikas bedste kvindelige chefkok.
Gusto har sat gang i en gastronomisk bølge i Bolivia, som bygger på den samme idé om de lokale ingredienser som det nordiske køkken.
På Gustu oplæres kokke og tjenere, der kommer fra en madskole i det fattige El Alto, som udviklingsorganisationen Ibis har støttet opstarten af.
NASA har lige meddelt, at 2016 er det varmeste år siden målingerne startede 1880. En sådan information bliver meget konkret ved mit besøg i Bolivia, hvor klima ændringerne er så tydelige.
Mens jeg som den priviligerede dansker nyder den fantastiske mad med quinoa med rosiner, mandler, de mange kartoffel varianter og planter som jeg ikke kender.
Der er mange kontraster i at være ude at rejse i fattige lande.