De ligner til forveksling Alternativets bedste bud på en redningsplanke, da alle syntes at stemme grønt men med skæv dansk uberegnelighed syntes at undgå dem, der skiltede mest med denne nødvendige agenda. Måske skulle partiet have ringet efter Økobandet. Ikke at det havde hjulpet, for orkesteret gør altså en dyd ud af ikke at være partipolitisk forankret. De er simpelthen så humørfyldt en indsprøjtning, mens de med et glimt i øjet får os til at synge med på sange om alt fra madspild til FN’s Verdensmål.
Nu var de dukket op på den rest af Saxogade, som siden 1986 har rummet Sidegadeprojektet, som er underlagt veteranerne indenfor socialt arbejde på Vesterbro, Kristeligt Studenter Settlement.
Gaden, som er en klimapolitisk oase på stenbroen, holder simpelthen hvert år i slutningen af august en gadefest, som altid er herligt folkelig og alt andet end trendy. Ligesom det ofte hænder, at medvirkende fra tv-serien Sonja i Saxogade kommer forbi gaden, som også rummer ikoniske Café Sonja.
Oprindeligt et arbejdsløshedsprojekt var undertegnede en af dem, der tog stedet i brug som frivillig i midt-firserne på et Vesterbro, der var radikalt anderledes, og det var via en stilling på netop Café Sonja, at jeg landede den uddannelse på Journalisthøjskolen, der gør, at du læser min tekst nu. Så det var også personligt en tur tilbage til rødderne.
Men nu skal vi snakke andre rødder; og af den mere spirende slags er altså Økobandet, som på denne dag manglede et par folk, men dog kunne mønstre sangskriver Julie Malmstrøm og tekstforfatter Camilla Lüders Weile, samt musiker Jonas Vibe Michelsen og en sidste mand, der hedder Jeppe Sand Larsen, og som ifølge bandet er fan. Og ja, selvfølgelig har ethvert respektabelt band en medbragt fan. Dagens Jeppe fik endda lov til at spille en slags perkussion i den video, vi gik ind i min baggård for at indspille (se nedenfor).
Men hvorfor Økobandet?
”Vi mødtes igennem et projekt, hvor vi lavede nogle videoer omkring FN’s Verdensuge, og det var sjovt. Vi arbejder alle sammen med film og underholdning. Jeg er videograf og laver formidlingsvideoer, koncertvideoer og er sanger og sangskriver. Jeg har også startet et workshoplokale, hvor jeg har blandt andet har lavet workshop om bæredygtighed”, oplyser Julie Malmstrøm, som i øvrigt er 30 år. Hun kalder stedet for Wørkshop og det ligger i øvrigt i Jægersborggade på Nørrebro.
Kalender om verdensmål
Det er tydeligt, at Julie Malmstrøm, Camilla Lüders Weile og den normale tredje kvindelige musketer i bandet, Hannah Maria Heyn, samt en fjerde, Camilla Marienhof, som normalt synger og finder på gakkede danse til videoerne, men har fri på grund af barsel – danner et dynamisk fællesskab med de andre i bandet.
Der er tale om frivilligt arbejde, og man mødes hele tiden for at få indspillet nye sange, som foreløbig kommer i videoformat på Youtube. Selv om det er tanken en dag at lave et ”rigtigt” album, som kan lægges ud på Spotify, Tidal og lignende digitale platforme.
”Jeg arbejder som scenograf og rekvisitør på film og teater. Jeg er freelancer, så det afhænger af, hvem der hyrer mig ind. Men Økobandet kom, efter at vi havde lavet en FN’s verdensmål-julekalender i 17 afsnit. Vi syntes alle sammen, at det var fedt at prøve på at gøre noget godt uden at skulle tjene penge på det. Altså hvor man havde et budskab, som man var sammen om, fortæller 29-årige Camilla Lüders Weile og fortsætter:
”Vi fandt ud af, at vi ville lave et økoband, som vi startede op i forbindelse med Folkemødet i Allinge på Bornholm sidste år, og så gik vi rundt på hele området med de mange telte. Vi havde skrevet nogle sange og gik simpelthen rundt og spurgte, om vi måtte spille dem i teltene. Det syntes folk var meget populært”, fortæller Camilla Lüders Weile, som var på folkemødet med Mellemfolkelig Samvirke, som Økobandet også har indspillet et par videoer for.
”Jeg har arbejdet frivilligt for Mellemfolkeligt Samvirke i rigtigt mange år, og vi var også ovre hos dem på Folkemødet og synge en sang, som handlede om deres tema. Og folk sang med, og de syntes, at det var fedt, at man kunne synge om de måske lidt tunge emner, i stedet for bare at snakke om det. At synge om det gav det hele en lethed og samlede folk. Og så fortsatte vi og skrev flere sange og kom ud at spille nogle koncerter”, erklærer Camilla Lüders Weile.
Sange falder naturligt
Både Julie Malmstrøm og Camilla Lüders Weile har beskæftiget sig med musik, så længe de kan huske. Julie optræder med smukke engelsksprogede sange under signaturen Julie Sunflower og Camilla har skrevet lejlighedssange til fødselsdage og alt muligt, siden hun var barn. Alligevel er det noget helt andet, når de mødes i Økobandet:
”Økobandet er denne fantastiske gruppe venner, hvor vi bare har det så sjovt sammen. Og hver gang vi er ude at spille et sted, er det sådan, at selv om entréen er gratis og man derfor ikke får penge for det, får vi i hvert fald skrevet nye sange. Ligesom vi hele tiden får bygget på vores erfaring med at stå foran folk, også selv om man ikke altid lige har den bedste mikrofon. Men på en eller anden måde skaber vi altid en glæde, og folk er superglade, hver gang vi kommer”, beretter Julie Malmstrøm med sit mest solsikke-agtige Julie Sunflower-smil.
De står og tripper på stedet. Vil vise mig sange. Der er en, der hedder ”Grønnere end systemet tillader” og de leverer en rap om madspild komplet med street-agtige attituder og alting. Vi bliver enige om, at vi skal gå over i min baggård for at lave en lille video. Resultatet kan du se nedenunder.
Men det er kun en lille rest, for Økobandet vil hele vejen rundt. For med deres humør og ukunstlede måde at gå i folk med økologiske sivsko på, har de ramt en åre, eller en måde, hvor de kan formidle, informere om og appellere til bevidsthed, uden et øjeblik at slippe niveauet, som er i øjenhøjde med de fleste. Og som de to driftige frontkvinder siger det til sidst:
”Der ligger også mange sange på lager, og vi har lige lavet to videoer mere, hvor den ene handlede om skrald i Kongens Have, og der er altså vores rap-sang om madspild, og i det hele taget prøver vi alle genrer af. Det næste er planlagt til at blive en heavymetalsang om, at folk ikke skal smide sine cigaretskod på gaden”, erklærer Julie Malmstrøm.
Globalnyt headbanger i ånden over den udmelding.
Se hvad vi fik filmet på sommerens sidste solskinslørdag med Økobandet: