”Det er en giftig cocktail, vi har gang i her. Verdens ressourcer forsvinder hurtigere, end planeten kan genskabe dem, og samtidig viser forskningen, at tabet af naturens goder kan få katastrofale konsekvenser for mennesket”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF i en pressemeddelelse mandag.
Beregningerne er lavet af tænketanken Global Footprint Network i samarbejde med WWF.
Tænketanken beregner landenes interne forbrug ved hjælp af begrebet fodaftryk, hvor der tages hensyn til, hvor stort et areal af natur, forbruget kræver. Importen bliver regnet med, mens eksporten trækkes fra.
Det er dermed anderledes end eksempelvis FN’s system for at redegøre for udledninger af CO2. Her er det kun udledninger indenfor et lands grænser, der tælles, mens udslip, som skyldes importerede varer, ikke kommer med i landets regnskaber.
sandsynligvis undervurderer vores slid på naturen.
Store forskelle
Der er imidlertid stor forskel på, hvornår forskellige befolkningsgrupper går i underskud på naturkontoen, ifølge beregningerne.
Hvis man blot tager EU-landene går forbruget i rødt allerede d. 10. maj.
I Danmark er vi endnu hurtigere til at bruge årets tilgængelige naturtjenester, idet vi kan markere Earth Overshoot Day d. 29. marts.
Allervoldsomt er imidlertid Qatars forbrug. Det mellemøstlige land har allerede opbrugt årets tilgængelige naturressourcer d. 11. februar.
Store vækstgiganter som Kina og Indien er sammen med Nordafrikanske lande også ude i overforbrug, mens der stadig er balance i udnyttelsen af naturen i de fleste afrikanske lande syd for Sahara.
Fokus på naturtabet
Rapporter viser, at vi taber arter på kloden i rekordfart. Det er en udfordring, som i mange år har stået i skyggen af klimaforandringer, men på det seneste har der været et øget fokus på naturtabet.
I 2020 skal verdens nationer mødes i Kina for at vedtage en ny strategi for at bremse tabet af biodiversitet. Strategien skal afløse de såkaldte Aichi-mål, der trådte i kraft i 2010, og som skulle have været indfriet i 2020.
“Verdens ledere må lave en global aftale, som bringer mennesket i balance med naturen og nedbringer overforbruget – og det er der faktisk allerede god mulighed for, når verdens politiske ledere samles til topmøde i Beijing næste år for at lægge en plan for, hvordan vi redder klodens økosystemer, planter og arter”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
en omfattende FN-rapport i foråret.
EU-ledere har dog også øjne for den store begivenhed næste år. En indsats mod naturødelæggelserne er nemlig skrevet ind i EU’s strategi for den kommende periode efter parlamentsvalget i maj.