Danmark bør aktivt arbejde for internationale aftaler, der kan stoppe den omfattende kapital-flugt fra u-landene ved at øge gennemskuelig-heden i verdens skattely og indsigten i de store multinationale selskabers regnskaber.
Det vil øge u-landenes mulighed for at beskatte værdier, der produceres i disse lande, og omsætte dem til udvikling, fremgår det af en udtalelse lørdag fra den årlige generalforsamling i bistands- og solidaritetsorganisationen IBIS i København.
Generalforsamlingen fandt sted samme dag, som G20-landenes finansministre mødtes i den skotske by St. Andrews for at følge op på G20-ledernes løfter fra topmødet i september.
Her lovede de bl.a. u-landene at udarbejde forslag inden udgangen af 2009, der gør det nemmere for u-landene at få gavn af nye internationale skatteaftaler. Det handler f.eks. om åbning af skattely, som i dag er med til at ødelægge mange nationaløkonomier.
Mens G20-landene og Danmark siden september har gjort fremskridt for at bryde skattelyenes hemmeligheds-kræmmeri, har de stort set glemt at tage hensyn til udviklingslandenes behov, hedder det.
At behovet for handling er enormt, viser følgende tal: Der forsvinder hvert år 1.000 milliarder US dollar ud af udviklingslandene i illegal kapitalflugt. 6-700 milliarder af denne kapitalflugt foregår gennem multinationale selskabers skatteunddragelse.
Beregninger viser, at alene en beskatning af illegal kapitalflugt gennem multinationale selskaber ville give ekstra 160 milliarder dollar årligt i skatteindtægt. Det er næsten halvanden gang så meget, som den samlede globale statslige u-landsbistand.
IBIS mener, at den mest holdbare måde at finansiere udvikling på er gennem landenes egen skatteopkrævning. Derfor skal kapitalflugten fra nationerne i Den 3. Verden standses og værdierne beskattes i disse nationer.
I IBIS’ samarbejdslande er en stor del af denne kapitalflugt forbundet med multinationale mine- og olieselskabers skatteunddragelse. F.eks. i Ghana, der i 2008 eksporterede for mere end 2 milliarder dollar guld.
Selv om guldprisen er fordoblet over 3 år, fik regeringen i Accra kun under 100 millioner dollar ud af guldsalget.
Desværre er G20s og OECDs indsats mod skattely og kapitalflugt utilstrækkelig. OECDs kriterier for at sortliste skattely bygger på bilaterale aftaler og at man kun får informationer om indestående i skattely på anmodning.
Men udviklingslandene er ikke omfattet af de bilaterale aftaler og har ikke kapacitet til at lave detaljerede anmodninger om oplysninger fra selskaber og personer i skattely.
Derfor opfordrer IBIS sammen med en lang række internationale og danske organisationer, G20-finansministrene og OECD til at arbejde for følgende forslag for at stoppe kapitalflugten fra udviklingslandene:
* Udvikle multilaterale aftaler om automatisk udveksling af oplysninger for personer og virksomheder af alle slags, herunder oplysninger om bankkonti, ejerskab af virksomheder, holdingselskaber, trust-fonde og værdipapirer.
* Kræve at virksomheder offentliggør gennemskuelige regnskaber, så man land for land kan se, hvor overskuddet bliver produceret og dermed skal beskattes.
Den danske regering er netop ved at lave en ny udviklingsstrategi. I den forbindelse skal sammenhængen i udviklingspolitikken på tværs af ministeriernes ansvarsområder styrkes, så Danmarks udviklingspolitiske målsætninger bliver varetaget på alle politikområder, fremfører IBIS.
IBIS opfordrer derfor VK-regeringen til:
* At der også er sammenhæng i dansk udviklingsstrategi, når det f.eks. er finans- eller skatteministeren, der forhandler indsatser mod skattely eller standarder for virksomhedernes regnskaber.
* At Danmark aktivt inden for EU og OECD arbejder for multilaterale aftaler, der kan stoppe kapitalflugt ved at gøre skattely og virksomhe-dernes regnskaber mere gennemskuelige. Det vil øge u-landenes mulighed for at beskatte værdier, der produceres i disse lande, og omsætte dem til udvikling.
*At arbejde for at styrke udviklingslandenes evne til at kræve skatter op, så de i højere grad bliver i stand til at finansiere deres egen udvikling.
In 2009 tæller G20-gruppen følgende nationer, repræsenteret ved deres topledere, finansministre og nationalbankdirektører:
Argentina, Australien, Brasilien, Canada, Frankrig, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kina, Mexico, Rusland, Saudi Arabien, Sydafrika, Sydkorea, Storbritannien, Tyskland, Tyrkiet og USA.
Medlem nr. 20 er Den europæiske Union, som repræsenteres af rådspræsidenten og Den europæiske Centralbank. Herudover deltager cheferne for Den internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken.
Yderligere oplysninger hos IBIS’ forkvinde: Mette Müller, mobil
27 14 09 20, generalsekretær Vagn Berthelsen, mobil: 24 40 86 40 og politikmedarbejder Lars Koch, mobil: 60 60 58 31