Ibis: EUs sukkerreform dyr for u-lande – loft over deres eksport

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU-landenes beslutning om en reform af sukkerområdet kan vise sig dyr for verdens fattigste. Selv efter reformen vil prisen på EU-produceret sukker være det dobbelte af verdensmarkedsprisen og samtidig indfører EU en øvre grænse for u-landenes sukkereksport, som ikke må øges med mere end 25 procent om året.

Det fremfører u-landsorganisationen Ibis i en presseudtalelse torsdag.

– De fattige lande har potentiale til at eksportere op i mod 2,7 millioner tons – men EU landene indfører nu en øvre grænse for eksport, som forhindrer fattige lande i at udnytte deres potentiale før tidligst om 15 år, siger kampagnemedarbejder i Ibis, Morten Emil Hansen, og lægger til:

– Det er endnu et eksempel på at EU-landene forhindrer fattige lande i at handle og konsekvensen er et tab for de mindst udviklede lande i tabte eksportindtægter minimum 783 million euro om året.

– Faktum er at sukker ikke burde produceres i EU og produktionen udelukkende kan opretholdes i kraft af et planøkonomisk system, som er i total modstrid til EUs øvrige politik. I en normal verden ville de fleste EU lande importere – i stedet for at producere sukker, anfører Morten Emil Hansen.

– Selv om reformen vil føre til lavere priser og mindre eksport er der ingen garanti for at vi vil opleve mindre produktion. Regningen ender derfor igen hos fattige lande, som fratages eksportmuligheder og i mange år fremover må se deres industrier gå til grunde på grund af dumping af overskudssukker fra bl.a. fra EU. Det er en spildt chance for at bekæmpe global fattigdom, slutter Morten Emil Hansen.

Baggrund

– I 8 ud af 14 EU lande sidder én virksomhed på hele den nationale produktion. Danske Danisco har bl.a. eneretten på forarbejdning af sukker i Danmark, Sverige og Finland.
– Ingen sektor er mere beskyttet og subsidieret end sukkersektoren. Mere end 90 procent af verdens sukker sælges til priser mellem 50 til 400 procent over verdensmarkedsprisen.
– Det koster omkring 50 procent mere at producere sukker af europæiske sukkerroer end fra sukkerrør, som produceres i det langt mere egnede klima i u-landene.
– En progressiv sukkerreform kan potentielt skabe over 30.000 jobs i Mozambique og Zambia.

Yderligere oplysninger eller kommentarer hos Morten Emil Hansen, kampagnemedarbejder i Ibis, mobil 4010 5208.