Ibis: Historisk valg i Bolivia

Redaktionen

Sydamerika får sin første indianske præsident nogensinde.

Aymara-indianeren Evo Morales fra Bevægelsen for Socialisme, MAS, vandt ifølge de seneste prognoser mandag Bolivias præsidentvalg med et overraskende absolut flertal på 51,1 procent af stemmerne, foran højrefløjskandidaten Jorge ”Tuto” Quiroga fra PODEMOS med 31,1 pct.

Sejren til MAS, der er en alliance af fagforeninger og sociale og indianske bevægelser, har skabt håb i den fattige indianske befolkning, som tæller totredjedel af indbyggerne, om større indflydelse og anerkendelse i et land, der siden grundlæggelsen har været regeret af et rigt, hvidt mindretal, skriver u-landsorganisationen Ibis i en valgkommentar på sit website.

I en sejrstale fra kokabøndernes fagforeningskontor i byen Cochabamba, hvor Morales indledte sin politiske karriere som formand, sagde en tydeligt overrumplet Evo Morales: ”Fra næste år begynder en ny æra i Bolivia, en æra med lighed, retfærdighed og fred. Til alle oprindelige folk vil jeg sige: for første gang er vi præsidenter.”

Evo Morales politiske program består af 3 kernesager:

– tilbagerulning af den neoliberale økonomiske politik med nationalisering af Bolivias naturgasreserver, Sydamerikas næststørste, som første prioritet;

– gennemførelse af en grundlovgivende forsamling i juni 2006, der skal decentralisere magten og styrke de sociale bevægelser;

– opgør med den amerikansk-støttede udryddelse af koka-planten – dog med hårdere straffe for kokain-produktion og -eksport – og istedet promovering af den lovlige dyrkning og brug af koka-planten, der anses som hellig blandt indianere i Bolivia.

Når Evo Morales begynder sin præsidentperiode den 22. januar, vil han være den fjerde præsident på 4 år i det socialt uroplagede og politisk ustabile land, anfører Ibis.

En tredjedel af bolivianerne lever for mindre end 2 dollar (12,40 kr.) om dagen, mens landets bruttonationalprodukt pr. indbygger er mindre end en tyvendedel af det danske.

Bolivia er programsamarbejdsland for Danida. Samtidigt arbejder en række danske udviklingsorganisationer i landet, deriblandt Ibis, for udvikling og styrkelse af de svageste grupper.