Ibis: Mærsk må være mere åbne om deres olieaktiviteter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Olie- og mineindustrien er kendt som verdens mest korrupte sektor. De fleste udviklingslande, hvor der er fundet olie, er endt i en sump af korruption. I en pressemeddelelse fra IBIS 12. oktober kritiseres Mærsk for manglende vilje til at bane vejen for større gennemsigtighed.

I 2002 Extractives Industries Transparency Initiative (EITI) etableret. Mere end 50 af verdens førende olieselskaber er medunderskrivere på dette initiativ, der i små tyve lande betyder, at det bliver synliggjort, hvad selskaberne betaler til landenes regeringer, og hvad regeringerne modtager fra selskaberne. Det er med til at mindske korruptionen i landene.

”Det forekommer underligt, at Mærsk ikke kan støtte op om EITI-initiativet for større åbenhed, som også den danske regering bakker op om”, siger Lars Koch, politikmedarbejder i IBIS.

Mærsk har valgt ikke at støtte EITI-initiativet. I dagens pressemeddelelses argumenterer IBIS for at det sker på trods af, at den globale gigant med det danske ejerskab har olieoperationer i lande som Angola, Algeriet og Kasakhstan, der ligger meget langt nede på Transparency International-listen over korrupte lande. Det betyder angiveligt, at Mærsk modsætter sig at oplyse indholdet af aftaler med korrupte regeringer. Det ville ellers give folk i Angola og andre steder mulighed for at holde deres regeringer ansvarlige for, hvad der sker med de mange oliepenge. IBIS støtter partnere i Mozambique, Ghana og Sierra Leone, der er en del af de nationale EITI-initiativer.

Læs hele pressemeddelelsen – se link nedenfor