IBIS om skattely: Festen må stoppe nu – de fattige lande bløder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det går hårdt ud over u- landene, når selskaber flytter rundt på millionerne for at undgå beskatning, siger Lars Koch, politisk chef i solidaritets- og bistandsorganisationen IBIS torsdag i kølvandet på Ugebrevet A4s afsløring af, at over 200 danske firmaer ejes fra skattely i udlandet.

“Den fest skal stoppes. Det koster u-landene 900 milliarder kroner årligt i tabte skatteindtægter, mere end den samlede u-landsbistand”, anfører Lars Koch i en pressemeddelelse.

IBIS har i adskillige år arbejdet med skat som en måde at finansiere udvikling på. Og Lars Koch appellerer til at gøre det lettere at få indsigt i de enkelte selskabers regnskaber.

“Kampen mod skatteunddragelsen starter med mere gennemskuelighed i selskabers ejerskab og regnskaber og i selve skattely-landene”, mener han.

I EU er skatteflugt for tiden på dagsordenen, og man diskuterer bl.a. et CSR-direktiv, hvor man vil kræve, at selskaber skal fremlægge regnskaber land for land.

Det forslag bakker Lars Koch op om, og han opfordrer erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at træde i karakter.

“Danmark skal gå forrest i EU med en klar holdning om, at det skal være slut med hemmelige ejere bag skuffeselskaber. Vi kan ikke tillade, at store selskaber snyder u-landene for langt mere, end vi giver i u-landsbistand”, gør Lars Koch gældende.