IBIS’ samarbejdspartner dræbt i Guatemala

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Kathrine Dalsgaard

En leder af maya-indianernes paraplyorganisation COMUNDICH døde 26. september efter et brutalt overfald. Blot ét af flere mord på IBIS-partnere de seneste måneder. IBIS fordømmer drabet og er bekymret over den tiltagne vold mod rettighedsforkæmpere.

Lorenzo Reyes López var en anerkendt forkæmper for maya-indianernes rettigheder og siden 2005 formand for paraplyorganisationen COMUNDICH, der arbejder for fred og udvikling blandt maya-indianerne i Ch’orti-regionen i det østlige Guatemala.

25. september var han på vej hjem for at besøge sin datter i byen Jocotenango Chiuimula, da to mænd overfaldt ham og efterlod ham bevidstløs med kraniebrud i vejkanten.

Den følgende dag døde han som følge af læsionerne. Spørger man de lokale myndigheder blev Lorenzo Reyes López dog ikke dræbt. Han døde, da han faldt ned fra et træ.

Det er tredje gang inden for blot få måneder, at en af IBIS’ samarbejdspartnere mister livet i Mellemamerika, der lige nu slår uhyggelig rekord som den mest voldelige region i verden.

I juni måned blev mindst fire medlemmer af COMUNDICH dræbt under et møde, og i slutningen af juli mistede en kvindelig dommer fra organisationen Sammenslutningen af Dommere for Demokrati livet i Honduras.

IBIS er rystet over drabene og fordømmer sammen med det øvrige civilsamfund i Guatemala det seneste mord på en mellemamerikansk menneskerettighedsforkæmper.

”Vi ser med stor bekymring på den stigende og systematiske forfølgelse, chikane og vold mod de lokale ledere i deres arbejde for at sikre anstændige levevilkår for landets oprindelige folk,” lyder det i en officiel solidaritetserklæring fra IBIS i Guatemala.

Civilsamfund begrænset af volden

”Blandt Guatemalas oprindelige organisationer er der en tung stemning af afmagt. Den tillukkede politiske kontekst og den politisk motiverede vold begrænser civilsamfundets bevægelsesfrihed, rettigheder og mulighed for at deltage aktivt i udviklingen af landets spinkle demokrati,” siger IBIS governance-rådgiver Morten Bisgaard, der lige nu er i Guatemala.

IBIS i Guatemala arbejder med god regeringsførelse og vil nu arbejde endnu hårdere for at sikre retfærdighed og menneskerettigheder og for at beskytte rettighedsforkæmpere, ikke mindst medlemmerne af COMUNDICH.

IBIS har anmodet Guatemalas retsinstanser om en hurtig og omhyggelig undersøgelse, der skal klarlægge baggrunden for mordet og finde gerningsmændene.

Desuden har IBIS opfordret Guatemalas regering til at øge sikkerheden for medlemmerne af COMUNDICH og de ni maya-borgmestre i Ch’orti regionen.

Kathrine Dalsgaard er kommunikationspraktikant i IBIS