IFU stopper investeringer i fossil energi

gettyimages-_vindmoeller_sydafrika
IFU har tidligere fået kritik for investeringer i fossile brændsler - noget som det skal være slut med nu, fremgår det af fondens nye klimapolitik.
Foto: Nardus Engelbrecht/Gallo Images/Getty Images
Forfatter billede

Større fokus på CO2-reduktion og klimatilpasning i alle investeringer. Det er nogle af hovedpunkterne i den nye klimapolitik fra Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU).

Målsætningen er, at mindst 40 procent af investeringerne i 2030 skal være i projekter, der har et direkte klimarelateret formål, skriver IFU i en pressemeddelelse.

IFU har i de seneste år blandt andet investeret i vedvarende energiprojekter i udviklingslande med en samlet kapacitet på næsten 1000 megawatt, hvilket svarer til omkring en sjettedel af den installerede vindkraft i Danmark.

Med en ny klimapolitik tager IFU endnu et skridt mod en mere bæredygtig udvikling i udviklingslandene ved fra 2020 at stoppe for investeringer i nye kraftværker, der udelukkende er baseret på fossile brændstoffer.

“I samarbejde med danske pensionsselskaber har vi som nogle af de første vist, at investeringer i vedvarende energi i udviklingslande kan gennemføres kommercielt. Derfor er det også naturligt, at vi nu tager et yderligere skridt mod bæredygtig udvikling ved allerede fra næste år at stoppe for investeringer i nye kraftværksprojekter, der udelukkende er baseret på fossile brændstoffer,” siger Torben Huss, der er CEO i IFU.

Næsten en milliard har ikke adgang til energi
IFU’s klimapolitik indeholder en overgangsordning på tre år, hvor det under visse forudsætninger er muligt at investere i kraftværksprojekter, som kombinerer naturgas med for eksempel sol eller vind.

Det kræver, at investeringen sker i et af de fattigste udviklingslande, hvor der er særlige udviklingspolitiske behov, og at investeringen er i overensstemmelse med landenes egne klimahandlingsplaner.

”I overensstemmelse med Paris-aftalen kunne et sådant kriterium være, at investeringen er i et lavindkomstland, og at det er i overensstemmelse med landets nationale langsigtede energiplaner (National Determined Contributions), og at det opfylder et akut energibehov eller sikrer bredere adgang til energi”, står der i klimapolitikken.

Der er fortsat næsten en milliard mennesker i verden, der ikke har adgang til energi, og mange udviklingslande har i dag ikke en infrastruktur, der gør det muligt alene at investere i vedvarende energi, lyder det fra IFU.

“En treårig overgangsperiode vil derfor give os mulighed for både at bekæmpe fattigdom og introducere vedvarende energi i de fattigste udviklingslande, som også Paris-aftalen giver mulighed for”, siger Torben Huss i pressemeddelelsen.

Mindst 40 procent af investeringer i klimaprojekter
IFU’s klimapolitik indeholder en målsætning om, at mindst 40 procent af IFU’s portefølje i 2030 skal udgøres af direkte klimarelaterede projekter, som for eksempel vedvarende energi, energieffektivisering og klimatilpasning.

”Med et generelt fokus på klima i alle vores projekter og en målsætning om, at mindst 40 procent af investeringerne i 2030 skal være direkte klimarelaterede, har vi sat et solidt og seriøst pejlemærke for at kunne bidrage til en bæredygtig udvikling i udviklingslandene”, siger Torben Huss.

IFU har tidligere fået kritik fra blandt andre Afrika Kontakt for at investere i landbrug med stor klimabelastning og fossile brændsler.

IFU’s nye klimapolitik blev sendt i offentlig høring i forbindelse med udarbejdelsen. Høringssvarene kan downloades her.

Download fondens nye klimapolitik her