Kassen er slunken i den Globale Fond til Bekæmpelse af AIDS, Tuberkulose og Malaria under FN – og den skal fyldes op igen ved en konference i Lyon i oktober. Den konference repræsenterer et momentum for Danmark til at bidrage direkte til opfyldelsen af FN’s udviklingsmål for sundhed, men også for vækst, mindre ulighed og mindre fattigdom. Særligt indsatsen mod tuberkulose halter efter, og det forsøger fonden at rette op på.
Selvom de første spor af TB kan dateres tilbage til egyptiske mumier, har vi ikke styr på sygdommen. Og spørgsmålene hober sig op – hvorfor har vi fortsat kun en vaccine til rådighed, med begrænset effekt og tæt på 100 år på bagen? Hvordan skelner vi bedre mellem smitte og sygdom? Hvordan forudsiger vi hvem af de smittede, der udvikler sygdommen? Hvorfor kræver det fortsat flere måneders kombinationsbehandling med mange bivirkninger? Hvad gør vi ved den stigende resistens mod de eksisterende behandlinger?
Det er grundlæggende globale problemer, som lægerne på Rigshospitalet har til fælles med sygeplejerskerne på sundhedsklinikken uden for Mogadishu.
Men mest grelt står det til i udviklingslandene – særligt børn og HIV-positive er udsatte. TB rammer dem, der i forvejen har mindst.
En fattigdomssygdom der spredes let
Danmark har en lang historik i indsatsen mod TB. Fra udviklingen af den nuværende BCG-vaccine, over Halfdan Mahler (senere WHO præsident), der iværksatte massevaccinationskampagner efter Anden Verdenskrig både i Europa og Sydamerika, til i dag, hvor vi har aktive TB-forskere på flere institutioner.
Men hvis det virkelig skal batte noget, kræver det en fælles international og koordineret indsats. Den opgave har den Globale Fond til Bekæmpelse af AIDS, Tuberkulose og Malaria påtaget sig. Men kassen er slunken og skal fyldes op igen. Det håber vi, Danmark vil være med til.
Danmark er en mangeårig partner til den Globale Fond, men hvis vi skal gøre os forhåbninger om at stoppe TB såvel som AIDS og malaria, skal vi lægge flere og fælles kræfter i.
I dag, torsdag, er direktøren for den Globale Fond, Peter Sands, og den zimbabwiske ungdomsaktivist, Loyce Maturu, i København.
Sammen med AIDS-Fondet og Læger uden Grænser vil de råbe danske beslutningstagere op. For vi står netop nu ved en skillevej.
Hvis kampen mod TB, HIV og malaria ikke intensiveres, men fortsættes på nuværende niveau, vil epidemierne ramme hårdere; både antallet af nye tilfælde og antallet af dødsfald stige. Med en succesfuld genopfyldningskonference for den Globale Fond har vi dog en reel chance for at vende kurven. En kurve, som lige nu efterlader dem, som har mindst, med dårlige odds.
TB har en social slagside. Den luftbårne sygdom er en fattigdomssygdom, der let spredes under de levevilkår, som verdens mest sårbare lever i. De udgør ikke noget lukrativt marked for medicinalindustrien. Adgang til forebyggelse, diagnosticering og behandling for verdens fattigste kræver derfor specielle initiativer. Den Globale Fond er sådan et initiativ.
Lad os udnytte momentum til direkte at bidrage til den fælles kamp for FN’s Verdensmål og bidrage til, at den slunkne kasse fyldes op igen. Vi kan vælge at se det som langsigtet udviklingshjælp, som en god forretning for de hårdest ramte i verdenssamfundet, eller som det rigtige at gøre. For det er det rigtige. Og det rigtige er ikke gratis – heller ikke denne gang.