IMF: Det går strygende i Afrika syd for Sahara – milliardinvesteringer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé

De afrikanske lande syd for Sahara står til endnu et år med stærk økonomisk vækst.

Det forudser Den Internationale Valutafond (IMF) i sin kvartårlige rapport ”World Economic Outlook”, som netop er blevet offentligtgjort.

”Den globale økonomiske opbremsning har ikke i nævneværdig grad påvirket regionen indtil videre” i år, konkluderer fonden, men påpeger også, at den afrikanske vækst er omgærdet af en række risici, der hurtigt kan vende billedet.

Holder fondens beregninger for 2011 stik, er det andet år i træk, at Afrika syd for Sahara oplever en økonomisk vækst på mere end 5 procent. Rapporten sætter dette års rate til 5,9 procent, mens den rige verden ligger helt nede på 1,6 procent.

Der er naturligvis store forskelle mellem de mange lande på kontinentet.

Et land som Ghana f.eks. forventes at nå op på en økonomisk vækst på over 13 procent, mens lande, der har været præget af politisk uro, må regne med nedgang.

Det gælder bl.a. Elfenbenskysten, hvor borgerkrigslignende tilstande efter præsidentvalget i november 2010 medførte over 6 måneders stilstand i så godt som al økonomisk aktivitet i det vestafrikanske kakao-land. Fonden beregner, at Elfenbenskystens nedgang for 2011 vil være på hele 5,8 minus-procenter.

Når landene i Afrika syd for Sahara som helhed får øget vækst, skyldes det ifølge fonden en række faktorer som større forbrug – både offentligt og privat – ”en accelererende eksport”, og øgede investeringer.

Verdensbanken har tidligere i år beregnet, at investeringerne i Afrika i 2011 vil slå alle rekorder og komme over 100 milliarder dollars – mere end en tidobling på det samme antal år.

Kapitalstrømmen til landene syd for Sahara er også blevet beregnet til atter en stigning i 2011. Ifølge Verdensbanken vil der i 2011 strømme næsten 50 milliarder dollars til regionen.

Valutafonden peger i sin nye rapport på, at landene syd for Sahara ikke er nok integreret i de netværk af handel, fremstillingsvirksomheder og finanstransaktioner, som kendetegner den globale økonomi, til at det kan gå helt galt.

Landene rammes simpelt hen ikke så hurtigt og så hårdt af de negative udsving i økonomien, som i den rige del af verden. Derfor væksten.

Selv om fonden forudser, at væksten vil fortsætte med over 6 procent næste år, 2012, lyder der også advarende toner i rapporten:

”En yderligere forværring af den globale økonomi kan smitte betydeligt af i regionen. Vælter et amerikansk eller et europæisk opsving”, kan det underminere Afrikas eksport-muligheder, påvirke strømmen af penge, der sendes hjem af den afrikanske diaspora (”remittances”), størrelsen af den bistand, som landene modtager fra de rige lande, og ikke mindst vil investeringerne falde, hedder det.

Der er også andre fareelementer på horisonten, der hurtigt kan tippe fremgangslæsset: politiske problemer internt i landene, naturkatastrofer og stigende oliepriser nævnes.

En skrøbelig men dog en opsigtsvækkende fremgang i en verden præget af økonomisk krise.

IMF-rapporten kan findes på: http://www.imf.org. ”Slowing Growth, Rising Risks”.

——————–
Journalist Lars Zbinden Hansen korresponderer til U-landsnyt fra Vestafrika. Han er bosat i Lomé i Togo.