IMF: Fortsat stærk vækst i Afrika i 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Jens Lehrmann Rasmussen, U-landsnyt.dk

Den økonomiske vækst i Afrika fortsætter i 2014, lyder det fra den international valutafond, IMF. Specielt i Øst- og Vestafrika, hvor vækstraterne overstiger seks procent. Til gengæld stilner væksten af i de såkaldte BRIK-lande.

Den Internationale Valutafond (IMF) laver vækstprognoser for de fleste lande og for verdensøkonomien to gange årligt. Den netop udkomne april-prognose for 2014 bekræfter, at de fleste afrikanske lande er i stærk vækst. Men det står sløjt til i Europa, og også de såkaldte BRIK-lande (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) har tabt pusten.

Nærmere bestemt spås landene i trekanten mellem Mozambique, DR Congo og Etiopien mere end 6 procent vækst i 2014. De fleste vestafrikanske lande har samme vækstniveau.

Negativ vækst i Libyen

Derimod har bl.a. Sydafrika, Sudan og Marokko lavere vækst på 2-4 procent. Det samme gælder de nordafrikanske ”revolutions-lande” Egypten, Tunesien og Libyen. Sidstnævnte er et af ganske få lande, som har udsigt til negativ vækst.

BRIK-landene er som nævnt mindre flyvende end tidligere. Gruppen af såkaldte ”store vækstøkonomier”, hvortil BRIK-landene hører, forventes dog under ét at vokse med 5,3 procent.

Dette skyldes primært væksten i Kina, som ventes omkring 7 procent (det laveste vækstniveau i mange år, men dog nok til at trække gennemsnittet op).

De øvrige BRIK-lande klarer sig mindre godt, i Indien forventes 4-6 procent vækst, og i Rusland kun 1,3%. Brasilien hænger fast i intervallet mellem 1 og 2 procent vækst.

I det øvrige Asien er der også udsigt til pæn vækst, om end mindre prangende end tidligere. Særlig opmuntrende er det, at Burma/Myanmar og Bangladesh kan forvente over 6 procent vækst.

De tidligere højdespringere Indonesien og Vietnam må nøjes med 4-6 procent vækst, mens Thailand, Pakistan og Sydkorea får vækstrater mellem 2 og 4 procent. I Japan forventes en vækst på 1,4 procent.

Venezuela kæmper

På den vestlige halvkugle forventes negativ vækst i Venezuela og meget svag vækst i Argentina (under 1 procent). De øvrige lande forventer jævne vækstrater.

I bl.a. Andeslandene forventes 4-6 procent bortset fra Chile, som må nøjes med 2-4 procent. I Nordamerika er forventningerne mellem 2 og 4 procent vækst.

Europa er i vækstøkonomisk forstand ”verdens syge mand”. Kun landene syd for Kaukasus venter højere vækstrater end 4 procent. Selv Tyrkiet og Slovakiet, som ellers har haft Europas højeste vækst i flere år, må nøjes med 2-4 procent vækst. Kroatien forventer negativ vækst, og hele 8 lande kan se frem til under 1 procent vækst. Dog går det lidt fremad i UK, hvor væksten stiger fra meget lavt niveau til 2,9 procent.

Optimistisk prognose

For verden som helhed forventer IMF 3,6 procent vækst i år og 3,9 procent næste år. Ikke prangende, men faktisk den mest optimistiske prognose siden finanskrisen.

Ifølge IMF’s cheføkonom Olivier Blanchard skyldes det især, at bremserne på den økonomiske politik er blevet sluppet i mange af de rige lande, ikke mindst i USA. Blanchard fastslår også, at risikoen for et globalt økonomisk tilbageslag er næsten forsvundet.

Jens Lehrmann Rasmussen er tilknyttet U-landsnyt.dk som økonomisk ekspert. Han er økonom og underviser bl.a. i udviklingsøkonomi på Københavns Universitet og Roskilde Universitet.