Indiens Højesteret afsagde onsdag kendelse om, at regeringsansatte ikke har ret til at strejke, fordi, som det hed, “hverken noget politisk parti eller nogen organisationen kan påberåbe sig ret til at lamme de økonomiske og industrielle aktiviteter i nationen eller delstaterne eller besvære de enkelte borgeres tilværelse”.
Højesteretsdommer MB Shah sagde, at “regeringsansatte har ingen grundfæstet juridisk, moralsk eller rimelig (equitable) ret til at strejke”. Det affødte forbitrede reaktioner fra fagbevægelsen, som vil bekæmpe dommen “til den bitre ende”.
Dommer MB Shah lagde til, at fagbevægelsen fortsat har ret til at føre kollektive forhandlinger på vegne af lønmodtagerne, men den nationale sekretær for “Centre for Indian Trade Unions”, Swadesh Debroy, lod sig ikke formilde og kaldte kendelsen “et farligt og grumt angreb på strejkeretten”. – Vi er overraskede, chokerede og stærkt nedslåede over dommen, sagde han.
Kendelsen falder på baggrund af en storstrejke i den sydindiske delstat, Tamil Nadu, i sidste måned, som resulterede i, at delstatsregeringen afskedigede 176.000 ansatte. De fleste blev genindsat i deres stillinger efter at Højesteret havde interveneret, men kun efter at have forfattet en skriftlig undskyldning og lovet ikke at deltage i fremtidige strejkeaktioner. 6.000 er fortsat suspenderet af den lokale regering og risikerer polititiltale.
Arbejdsnedlæggelser koster hvert år millionbeløb i Indien, hvor mange er fagligt organiserede. Fagforbund og politiske aktivister lukker regelmæssigt hele byer og lammer store dele af det økonomiske liv.
Fagbevægelsen har således selv anslået, at en storstrejke i maj mod privatiseringer kostede den indiske økonomi 320 mio. dollars.
Aktionerne anses for nødvendige, da både arbejdsforhold og aflønning lader meget tilbage at ønske på de fleste arbejdspladser.