Indonesisk filmfestival i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fra tirsdag d. 12. til onsdag d. 20. oktober rammes København af noget så usædvanligt som en indonesisk filmfestival, fremgår det af en pressemelding.

Den foregår i Cinemateket i Gothersgade 55, hvor der blændes op for en stribe film fra verdens største muslimske nation. Film, som på hver deres måde tegner et billede af en forholdsvis ukendt filmnation og giver et indtryk af livet, naturen og den kulturelle diversitet i klodens tredjestørste demokrati.

Festivalens 9 film har aldrig før har været vist i dansk sammenhæng og spænder vidt: fra gakket, løssluppen humor over besk socialrealisme og metafilm til storladne episke skildringer.

Det seneste årti er indonesisk film blevet en ilter og farverig mange-hovedet drage, der hvert år spyer ca. 80 film ud – crazyhumor, melodramaer, horror, actionfilm, romantiske komedier og enkelte seriøse kunstfilm.

Blandt de tilbage-vendende træk er begejstringen; ikke blot over at kunne fortælle kreative og overraskende historier, men også over at have en kollektiv filmisk bevidsthed at tære på. Indoneserne elsker film – og film om film!

Flere af filmene introduceres af danskere med et særligt tilhørsforhold til Indonesien.

Indonesien er særligt kendt for den paradisiske tropeø, Bali, men landet er præget af en langt større landskabsmæssig mangfoldighed end denne præference antyder.

Verdens største ø-rige har kæmpemæssige bjerge, vulkaner, antikke templer og den gigantiske metropol, Jakarta, der dundrer af sprudlende undergrund og nye kunstneriske bevægelser.

Festivalen giver det københavnske publikum en enestående chance for at se film fra det fjerne, smukke og nogle gange helt udsyrede Indonesien, hedder det.

Den indonesiske filmfestival er arrangeret af Torsten Hvas i samarbejde med den indonesiske ambassade og Nordic Indonesia Studies Network (NISN) ved Mette Skriver, Dennis Nilsson og Kristine Hansen – www.norindo.org

Filmfesten støttes bl.a. økonomisk af Center for Kultur og Udvikling (CKU).

Man kan læse meget mere på http://www.indonesianfilmfestival.dk – herunder hele festival-programmet.