Inge Genefke modtager udmærkelse af Chile

Forfatter billede

Hun fik den for sin indsats mod den tortur, der fandt sted i Chile efter general Augusto Pinochet styrtede præsident Salvador Allende i 1973 ved et militærkup.

Grundlæggeren af det danske rehabiliteringscenter for torturofre (RCT) og siden det internationale rehabiliteringsråd for torturofre (IRCT) med sæde i København, Inge Genefke (77), var drivkraften bag, at der allerede under diktaturet i 1981 blev etableret rehabiliteringscentre for torturofre i selve Chile.

Mere om hende i vor fødselsdagsomtale, da hun fyldte 75 i juli 2013, på
http://u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/en-stor-dansker-fylder-75
 
Om torturen i Chile (Kilde: Historienet)
 

Præsidentvalget i 2013 bragte uhyggelige minder om den tidligere diktator Augusto Pinochet og hans styre. To tidligere veninder stillede op mod hinanden – den ene kandidats far blev tortureret til døde, den anden kandidats far beskyldes for mordet.

Pinochet tog magten

De voksede op som bedste veninder. Chiles præsident Michelle Bachelet og hendes argeste politiske modstander, Evelyn Matthei. Pigernes fædre, Alberto Bachelet og Fernando Matthei, var også gode venner og var begge generaler i luftvåbnet. De to familier boede side om side på en luftbase nord for hovedstaden Santiago.

Så kom militærkuppet den 11. september 1973, og den højreorienterede hærleder Augusto Pinochet satte sig brutalt på magten.
 

Pinochet torturerede familien Bachelet

Fra den dag ændrede alt sig for de to familier. Bachelet, som var svoren socialist, blev arresteret og udsat for voldsom tortur. Datteren, den da 22-årige Michelle Bachelet, og konen Angela blev sendt til detentionscentret Villa Grimaldi i Santiago, hvor de også blev udsat for tortur, før de blev tvunget i eksil i Tyskland.

General Alberto Bachelet døde som følge af den brutale behandling i marts 1974.

Hans gamle ven, general Matthei, gik en ganske anden fremtid i møde. Tre måneder efter kuppet blev han udnævnt til leder af Luftvåbnets Akademi, som havde til huse i samme bygning, hvor hans gamle ven blev holdt til fange og tortureret.

Matthei har siden sagt, at han forsøgte at tale Bachelets sag, men at det var forgæves.
 

Fra offer under Pinochet til præsident af Chile

Fire år senere blev Matthei et fuldbyrdet medlem af Pinochets frygtede junta, og han overtalte Pinochet til at lade Michelle Bachelet og hendes mor vende hjem til Chile. 

Snart krydsede Michelle Bachelet og Evelyn Matthei igen deres veje. Begge gik ind i politik – Bachelet på venstrefløjen og Matthei på den yderste højre. I 2006 blev Bachelet første gang valgt som præsident for Chile, og i 2013 stillede hun igen op for Socialistpartiet. Denne gang mod barndomsveninden.

Året forinden havde Fernando Matthei været gennem en retssag, hvor han blev anklaget for at være skyld i Alberto Bachelets død, men han blev ikke dømt.

2013 blev endnu et sejrsår for Bachelet. Hun blev valgt som præsident for anden gang.

 
 
 
Yderligere oplysninger:
Anti Tortur Støtte-Fonden (ATSF) ved Bent Sørensen  tlf. 45 80 10 20
eller Tue Magnussen på mobil 23 35 10 88.