Af Eva Rasmussen
Fredag eftermiddag krydsede den kuppede honduranske præsident Mel Zelaya grænsen mellem Nicaragua og Honduras. Han var ledsaget af et opbud af journalister og flere hundrede demonstranter, oplyser de latinamerikanske lokalradiostationers nyhedstjeneste Pulsar lørdag.
På honduransk side var tusindvis af sympatisører på vej til grænsen, blandt dem Mel Zelayas kone og datter. Vejen mellem hovedstaden Tegucigalpa og grænseovergangen var imidlertid spækket med militær og politi, og der var indført udgangsforbud ved grænseovergangen. Så ikke alle sympatisører nåede frem. Der var sammenstød mellem demonstranter og politi, der sårede to demonstranter.
Zelaya blev et par timer i Honduras, men valgte så at tage tilbage til Nicaragua. Ifgl. det spanske dagblad El País opstod der på et tidspunkt en spændt situation. En oberst forsøgte at lægge hånden på Zelaya skulder, men han advarede: ”Jeg er landets retmæssige præsident, og som sådan Deres øvestbefalende.” ”I det øjeblik, vi har en præcis ordre til at anholde Dem, gør vi det”, svarede obersten.
USAs udenrigsminister Hillary Clinton, der indtil fredag bakkede op om Zelaya, kaldte hans forsøg på at komme ind i Honduras for uforsigtigt. ”Vi har opfordret alle parter til at undgå provokerende skridt”, sagde hun ifgl. El País.
Mord og ”forsvindinger”
Samtidig med Zelayas forsøg på at vende tilbage, offentliggjorde en international delegation en foreløbig rapport om menneskerettighedssituationen i det mellemamerikanske land. Den slår fast, at der er begået alvorlige menneskerettighedskrænkelser efter militærkuppet, skriver Politiken lørdag.
Der er slået ned på fagligt aktive, opposition og kritiske journalister. Flere er blevet dræbt, adskillige er bortført af folk i politiuniformer. De fleste af dem er ”forsvundne”. Flere end 100 fagligt aktive har modtaget dokumenterede dødstrusler, flere end 1.275 er fængslede.
Delegationen består af 15 repræsentanter fra en række europæiske og latinamerikanske lande. Fra Danmark deltager Hans Peter Dejgaard som repræsentant for u-landsorganisationen Ibis. Hans Peter Dejgaard er osse medlem af u-landsnyts bestyrelse.
Den endelige rapport, der indeholder en række anbefalinger til det internationale samfund er klar i næste uge.