Fødselaren er nordisk direktør for UNWomen, der kæmper for kvinder og ligestilling. Organisationen blev dannet i 2010 og var operativ året efter.
Den så dagens lys efter årelangt pres fra kvindeorganisatoner og er led i FNs reformproces med det formål at lede og koordinere FNs ligestillingsarbejde for at øge kvinders værd og velfærd kloden rundt.
Asger Ryhl har arbejdet for FN siden sit speciale i demografi med den legendariske professor P.C. Matthiessen som mentor.
Straks efter sin eksamen som cand.polit. fra Københavns Universitet blev han i 1992 ansat i FNs Befolkningfond (UNFPA).
Siden har han gennem mere end 20 år haft hele verden som arbejdsfelt og besøgt over 100 lande på vegne af FN. Og er i øvrigt inkarneret Bruce Springsteen-fan.
Fra Vietnams jungle til Stillehavets palmer
Efter flere år som teknisk specialist på UNFPAs hovedkontor i New York blev Asger Ryhl udsendt til Zambia i det sydlige Afrika, for derpå som ansvarlig for godt 25 asiatiske lande med base i New York at udvikle familieplanlægningsprojekter i såvel Vietnams jungle som på Mongoliets stepper og under Samoas Stillehavs-palmer.
1998 til 2000 prøvede han kræfter med den private sektors udviklingsprojekter som rådgiver i det danske konsulentfirma, Development Associates.
Pengene – George Bush – og så UNWomen
En chefstol i UNFPA fik i 2000 Ryhl tilbage til New York, og fra 2001 til 2008 var han med base i København UNFPAs officielle repræsentant i de nordiske lande, som tilsammen betaler en stor del af UNFPAs budget.
Ikke mindst da amerikanerne under præsident George Bush (2001-2008) trak lovede beløb tilbage under en strid om påstået UNFPA-støtte til tvangsbaserede programmer for familieplanlægning (prævention).
Asger Ryhl blev afløst på direktørposten i København af Danida-diplomaten Pernille Fenger. Se fødselsdagsomtalen af hende i fjor på
http://u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/pernille-fenger-og-de-unge-m-dre
Fenger har i sin direktørtid bl.a. kunnet opleve, at kronprinisesse Mary i 2010 indtrådte som protektor for UNFPA med særlig vægt på arbejdet med at nedbringe mødredødelighed. Den 43-årige fire-barns mor har siden udvist stort engagement for protektoratet.
Fra februar 2009 blev Ryhl landechef for UNFPA i staten Papua Ny Guinea, der udgør den store øs østlige del, og her sluttede han som fungerende chef i et lille års tid for samtlige FN-operationer og -kontorer i ø-staten med de store udfordringer.
I 2011 blev han udlånt til UNWomen og straks efter en del af ledelsen i den nye FN-organisation, som i 2013 sendte ham til København for at åbne det første partnerskabskontor, det nordiske kontor.
Dansker i spidsen for bestyrelsen
UNWomen har overtaget opgaver, som hidtil lå fordelt mellem (det nu nedlagte) udviklingsprogram UNIFEM og generalsekretariatets eget kvindekontor.
De nordiske lande har fra første færd været blandt de største bidragydere til arbejdet og Danmarks FN-ambassadør i New York, den tidl. Danida-chef Ib Petersen, er for tiden formand for UNWomens bestyrelse.
Forbindelseskontoret i København for UNWomen (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) blev indviet i juni 2013 i FN Byen få dage før selve FN Byen blev officielt indviet af dronning Margrethe og FNs generalsekretær Ban KI-moon.
Dengang understregede dav. udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at “kvinders ligestilling og rettigheder er en topprioritet i dansk udviklingspolitik, og her er UNWomen den helt centrale internationale organisation”.
Kontorets mange opgaver
UNWomen bistår FNs medlemsstater med at gennemføre globale standarder for ligestilling, og samarbejder med regeringer og civilsamfund for at skabe politikker, programmer og tiltag, der er nødvendige for at kunne håndhæve disse standarder.
UNWomens Nordiske kontor er forbindelseskontor til
- nordiske regeringer, parlamentarikere og centrale beslutningstagere,
- UNWomen’s nationale komite i Finland, Island, Norge og Sverige, og
- den private sektor, medierne, NGOer og alle FN-organisationer, som er placeret i København.
”Ved at arbejde sammen opnår vi så meget mere, end hvis vi arbejder hver for sig”, som dagens fødselar udtrykte det ved indvielsen af organisationens nordiske københavner-domicil for godt to år siden.