Internationalt mad-topmøde i København trækker stærke profiler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og fødevareministeriet: 

Når miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen den 26. august er vært ved det internationale mad-topmøde ’Better Food for More People’ på Christiansborg, er det med deltagelse af politikere, CEO’s og frontrunnere fra hele verden.

Topmødet finder sted i samme uge, som Copenhagen Cooking and Food Festival løber af stablen i København, hvor tusinder af mad-glade rejsende gæster byen.

“Top-engagerede mennesker fra forskellige steder i verden har taget imod udfordringen om at skabe bedre mad til flere mennesker. Byerne vokser overalt, og det stiller store krav, ikke bare til fødevaresikkerheden, madspildet og den samtale, vi har om mad. Men også til, at det skal være god mad, velsmagende mad, mad der fortæller historier. Med topmødet vil vi skabe et madens Davos i København”, siger Esben Lunde Larsen.

Gastronomi er en del af værktøjskassen

I takt med at byerne vokser, opstår der nye globale tendenser, der påvirker produktionen af mad. Fra at have fokus på industrielle standarder og ensartede produkter med samme smag, farve og konsistens handler det fx også om mere individuelle valg, forskellighed og madoplevelser.

På topmødet er fire temaer valgt ud til at undersøge gastronomi som nøglefaktor i nye mad-løsninger:

1) information, hvor byernes borgere skal sikres en relevant viden om den mad, de spiser, og som reflekterer, at de ikke lever tæt på mad-produktionen,

2) fødevaresikkerhed, så borgerne ikke bliver syge af den mad, de spiser, og så virksomheder og myndigheder samarbejder globalt,

3) gastronomiens betydning, når der skal laves god mad til mange mennesker – både når der spises ude og hjemme, og

4) begrænsning af madspild gennem en effektiv brug af ressourcerne.

Topmødet introducerer begrebet “The Big Kitchen” som metafor for al den mad, der købes ind, bliver tilberedt og serveret i byens mange køkkener, fx restauranter, arbejdspladser, børnehaver, skoler, hospitaler, industrien, supermarkeder og private hjem, og hvor gastronomi vil kunne blive en drivkraft til bedre mad til flere mennesker.

Stærke profiler

Til miljø- og fødevareministerens mad-topmøde er tilmeldt cirka 100 deltagere. Det er mennesker med vidt forskellige forudsætninger, som alle har engageret sig i den aktuelle dagsorden: Better Food for More People.

Fra den politiske scene deltager viceministre og borgmestre – fx den amerikanske viceminister for Food, Nutrition, and Consumer Service Kevin Concannon og byrådsmedlem Arash Derambash fra Paris.

Af virksomhedsledere vil blandt andre præsident for Global Biscuits and Snacks i Campbell Soup Company Luca Mignini og administrerende direktør for Arla Foods Peder Tuborgh besøge topmødet.

Flere af de gastronomiske frontrunnere kommer langvejs fra – fx deltager Dong Zhenxiang fra Kina, som er chefkok og grundlægger af Da Dong, en stor og kendt kæde af restauranter i Beijing. Herfra kommer også Yoyo Sun, som madblogger og har mere end fem mio. følgere.

“Med denne vifte af engagerede politikere, forretningsfolk, kokke og bloggere vil vi på tværs af nationale erfaringer identificere nogle anbefalinger og indsatser, som vil skabe bedre mad i byerne. Jeg ønsker, at vi forpligter hinanden på at igangsætte nogle konkrete aktiviteter, når vi skilles efter topmødet, så vi virkelig får rykket på noget”, siger Esben Lunde Larsen.

Topmødet er det første af sin art. Ideen er at gentage det til næste år med fokus på nye udfordringer, og – sammen med festivallen i øvrigt – at få dannet en inspirerende ramme for et madens Davos i København.