Investeringer i kvinder gavner – også på bundlinjen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Investeringer i kvinder sundhed har afgørende betydning for deres ligestilling og inklusion på arbejdsmarkedet.

Mange steder i verden oplever kvinder og piger nogle helt særlige sundhedsudfordringer, som fx kønsbaseret vold, sexchikane og utilstrækkelig adgang til sundhedsydelser, prævention og oplysning om familieplanlægning.

I de tidlige år kan disse problemer føre til manglende skolegang, samt tidlige ægteskaber og graviditeter.

På arbejdsmarkedet kan de samme problemer, kombineret med traditionelle kønsnormer, skade kvinders helbred og føre til mistrivsel og dermed også manglende overskud til at arbejde.

På verdensplan er der 26% færre kvinder ansat i det formelle arbejdsmarked end mænd.

Men undersøgelser viser, at virksomheder, der investerer i kvinders sundhed på arbejdspladsen, typisk får 3 US dollars igen for hver dollar, de investerer i sundhedsforsikring, barsel eller adgang til sundhedsfaciliteter- og information.

Vi ved med andre ord, at øgede investeringer i kvinders sundhed udgør et enormt økonomisk potentiale.

Potentiale i at fokusere på ligestilling og sundhed

”Kvinders sundhed og ligestilling i udviklingslande er ikke kun et kritisk socialt tema – det udgør også et kæmpe økonomisk potentiale anslået til 12 billioner kroner på verdensplan. Investeringer heri er derfor ikke blot det rigtige at gøre, det er også en god business-case,” udtaler udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

”Der er et stort behov for og potentiale i at fokusere på ligestilling og sundhed i udviklingslandene. Og ved at tage den udfordring op, kan vi gøre en stor forskel for kvinder og samtidig bidrage til bedre resultater i de virksomheder, vi investerer i,” siger Torben Huss, konstitueret CEO i IFU.

Konferencen inviterer op mod 60 repræsentanter fra virksomheder fra både ind – og udland. Der vil være paneldiskussioner og oplæg fra H.K.H. Kronprinsessen, udviklingsminister Ulla Tørnæs, konstitueret CEO i IFU Torben Huss og den Afrikanske Udviklingsbank. Der vil også være oplæg fra Lars Wallewik, administrerende direktør på Cashew-fabrikken i Mim, Ghana, som kaster lys på, hvorfor virksomheden har valgt at foretage en strategisk investering i kvinders sundhed og ligestilling.