Hvis der for alvor skal gang i udviklingslandenes økonomi, skal der investeringer til – også i landbruget. Men hvordan udgår man, at den fattige bonde betaler prisen for investorers jagt på profit?
Det var det spørgsmål, der blev diskuteret til et debatmøde arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp den 5. september. I debatpanelet var blandt andre Olivier de Schutter, der i seks år har været FNs særlige rapportør for retten til mad.
Han er en af verdens førende eksperter i konsekvenserne af landbrugsinvesteringer i forhold til adgangen til mad i u-landene.
At der skal investeringer til, er der ikke tvivl om, sagde han. Men det skal være ansvarlige investeringer, for investeringer er ikke per automatik en god ting.
”Der er i dag et gab mellem regeringers udmeldinger om, at man gerne vil have flere investeringer, som skal komme de små bønder og lokale markeder til gode, og så virkeligheden, hvor en lille minoritet af store farmere får den største del af kagen,” sagde han.
Investeringer kan skabe mere sult
Virkeligheden er, mente et enigt panel, at vestlige investereringer i udviklingslandene for sjældent kommer de fattigste til gode. Investeringerne kan ligefrem have negative konsekvenser og f.eks. resultere i tyveri af de fattigstes jord eller udnyttelse af fattige arbejdere.
Alligevel har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) for nylig annonceret planer om at oprette en fond til investeringer i landbruget i verdens u-lande – se mere i telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/20-05-14/danske-b-nder-skal-investere-i-kommercielt-afrikan
Ministeriet er klar over faldgrupperne, forsikrede Morten Elkjær, der er leder af Grøn Vækst kontoret i Udenrigsministeriet /Danida.
”Vi ved, der er en risiko, men der er brug for offentlige investeringer i det her,” sagde han og inviterede blandt andet udviklingsorganisationer til at være med til at kigge på, hvordan man sikrer, at investeringerne kommer de fattigste til gode.
Han blev bakket op af Olivier de Schutter, der heller ikke mener, at vi skal afholde os fra at investere.
”Investeringer kan være problematiske, men det ville være værre ikke at have nogen,” sagde han og sluttede af med at slå fast, at etisk forsvarlige investeringer er i alles interesse:
”For et firma er der ikke nogen bedre aftale end en fair aftale, for hvis man ikke behandler folk ordentligt, rammer det en selv på et tidspunkt. Det er kun til investorernes egen fordel at investere forsvarligt.”
Hul på vigtig debat
På debatmødet deltog også Allan Polack fra Nordea.
Han forklarede at Nordea er meget bevidste om de mange risici, der findes når danske investorer opererer i udviklingslandene. Samtidig udtrykte han sin opbakning til at fortsætte dialogen om ansvarlige investeringer på tværs af sektorer.
Mødet tog dermed hul på en debat og rejste nogle centrale spørgsmål i forhold til den nye Landbrugsinvesteringsfond, som er del af regeringens nye strategi for at koble handel og udvikling i finanslovsudspillet for 2015.
Debatmødet blev optaget på video og kan ses her.