Der er nogle, der vil få alt for meget vand, og andre, som vil få alt for lidt.
Undersøgelsen viser, at det går meget stærkt med afsmeltningen af ismasser rundt omkring på kloden, og det vil true millioner af mennesker i de kommende årtier.
en pressemeddelelse onsdag.
Accelererende afsmeltning
IPCC-rapporten beskæftiger sig med klimaforandringer i verdenshavene og de kryosfæriske områder, som dækker over klodens frosne egne.
Det er et niveau, som accelererer, og hvis ikke der bliver gjort en indsats for at bremse udledninger af klimskadelige gasser, kan oceanerne i gennemsnit være 60-110 centimeter højere i 2100. Selv med en ambitiøs indsats vil den globale vandstand være steget med 30-60 cm. ved enden af dette århundrede.
Den smeltede is i vores verdenshave vil gøre naturkatastrofer som orkaner voldsommere og mere hyppige. Ekstreme naturfænomener, der kun gennemsnitligt fandt sted en enkelt gang på et århundrede tidligere, kan ventes at forekomme en gang årligt fra midten af dette århundrede i mange regioner.
Laviner og oversvømmelser
Da ismasserne i de høje bjerge føder nogle af verdens mægtigste floder, vil der være forstyrrelser af det regelmæssige flow, så der også kan komme mangel på vand længere nede.
”En begrænsning af den globale opvarmning kan hjælpe dem med at tilpasse forandringer i vandforsyningen i bjergegne og hinsides og begrænse risici i forbindelse med farer i bjergene”, siger Panmao Zhai, medformand for en af rapportens arbejdsgrupper.
Fiskesvind og fødevaresikkerhed
Klimaændringerne har også en indflydelse på livet under havoverfladen, og den vil også påvirke os landvæsener.
”En begrænsning af udledninger vil begrænse påvirkningen af oceanernes økosystemer, der giver os føde, støtter vores sundhed og former vores kulturer”, lyder det fra en medformand for en arbejdsgruppe i rapporten, Hans-Otto Pörtner.
”En begrænsning af andre pres så som forurening vil yderligere hjælpe marinelivet med at modstå forandringerne i deres nærmiljø, mens det danner et mere modstandsdygtigt ocean”, fortsætter han.
EU skuffer
Rapporten kommer blot et par dage efter det store klimatopmøde under FN’s generalforsamling. Antonio Guterres, FN’s generalsekretær, havde bedt landene komme med mere ambitiøse planer.
Folkekirkens Nødhjælp har fokus på verdens fattige i eftertankerne om IPCC’s rapport.
Havnaturen og dyrene
Hos Danmarks Naturfredningsforening peger man på, at der skal gøres en indsats for havområdernes sundhed.
lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i den grønne forening.
”Hvis den politiske vilje er der, kan vi udlægge beskyttede områder, hvor naturen kan genoprettes. Vi har allerede den lovgivning, der skal til for at stoppe overfiskeri, så det kan vi allerede tage fat på i næste måned, når fiskekvoterne for Østersøen forhandles”, fortsætter hun.
WWF fremhæver, at mange dyrearter i klodens kolde egne er dybt afhængige af den smeltende is.
påpeger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i organisationen, som fortsætter.