Irakere skal ikke straffes med madkasseordningen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International finder det unødvendigt at sætte afviste irakiske asylansøgere på madkasseordningen, når udsendelserne hverken kan eller bør effektueres på nuværende tidspunkt, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen, onsdag.

Irak er hærget af ekstrem vold, siger et fortroligt FN notat, som den engelske avis The Observer har fået fat i. Dette notat advarer mod Storbritanniens planer om at sende afviste irakiske asylansøgere tilbage i stor stil, som det ellers var planlagt. De britiske myndigheder har øjensynligt valgt at lytte til denne advarsel og suspenderet deres planer for tvangsmæssig tilbagesendelse.

Danmark arbejder stadig på at sende afviste irakiske asylansøgere tilbage. Det bekræftede Integrationsminister Bertel Haarder under et åbent samråd med Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 16. marts. Her blev det slået fast, at så snart det lykkes for de danske myndigheder at opnå tilladelse fra den amerikanske overgangsadministration, vil de tvangsmæssige tilbagesendelser begynde.

Den danske regering bør udvise mere tålmodighed i forhold til udsendelsen af afviste irakiske asylansøgere. Situationen i Irak er blevet markant forværret i de sidste måneder. Selvom pressen mest rapporterer om de kidnapninger af fremmede nationaliteter, der finder sted i øjeblikket, er almene irakere også i høj grad ofre for vold og kidnapninger. Kvinder og pigebørn er især udsatte. Vold mod kvinder og pigebørn er steget kraftigt i Irak i forhold til før invasionen. Også i lyset heraf er det bekymrende, at netop menneskerettighedskrænkelser i Irak ikke blev taget op på FNs Menneskerettighedskommissions dagsorden i år, siger generalsekretær for dansk afdeling, Lars Normann Jørgensen.

Et af de store problemer er også, at UNHCR ikke er til stede i Irak længere. UNHCR har ligesom resten af FN-systemet vurderet, at det er for farligt at være i Irak. Derfor kan afviste asylansøgere, der bliver sendt tilbage til Irak, ikke søge UNHCRs beskyttelse mod overgreb, siger Lars Normann Jørgensen.

Selvom tvangsmæssig tilbagesendelse af irakere ikke er muligt i øjeblikket, straffes irakiske asylansøgere, der ikke ønsker at rejse tilbage frivilligt, alligevel med madkasseordningen. Dette betyder, at de ikke modtager lommepenge, men kun diverse fornødenheder såsom madvarer.

Det er unødvendigt at sætte afviste irakiske asylansøgere på madkasseordningen, når udsendelserne ikke kan effektueres på nuværende tidspunkt. Selvom disse irakere har fået afslag på asyl, kan de ikke på nuværende tidspunkt sendes tilbage i sikkerhed og værdighed. Derfor opfordrer Amnesty International endnu en gang til, at irakere ikke straffes med madkasseordningen, men at de tildeles midlertidig opholdstilladelse, indtil det er muligt at sende dem tilbage i sikkerhed og værdighed siger, Lars Normann Jørgensen.

Efter oplysning fra Udlændingestyrelsen d.d. er der 234 irakere, som er sat på madkasseordningen. Ifølge Rigspolitiet var der 466 irakere i udrejseposition pr. 10. april.