Irans kulturliv i undtagelsestilstand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Vi befinder os i den mørkeste periode for iransk kunst siden revolutionen i 1979, fortæller en journalist fra britisk NGO. Ifølge kilder kan det vende ved fredagens valg i Iran.

En rapport fra den London-baserede NGO, Small Media, har erklæret Irans kulturliv i undtagelsestilstand. Det kan der, ifølge en tidligere redaktør for et iransk webmagasin, ændres på ved fredagens præsidentvalg i Iran, hvis sejren går til oppositionens kandidat, Hassan Rowhan. Det skriver Politiken tirsdag.

Small Media arbejder for kunstnerisk frihed og fri information og advarer om et historisk lavpunkt for kunstneres forhold i Iran.

”Fra et kulturelt synspunkt går Iran gennem den mørkeste periode siden revolutionen i 1979. Regimet ønsker ikke at lade nogle uafhængige kunstnere arbejde i Iran”, fortæller journalisten, Azadeh Iravani til Politiken.

Ifølge Iravani er kunsten i dag det eneste sted, hvor unge højtuddannede kan komme til udtryk med deres kritik af regimet. Den mulighed forsøger regimet at fratage dem, bl.a. ved at genere kunstnerne mest muligt, fortæller Iravani.

Men Small Media beretter også om et blomstrende undergrundsmiljø i Iran, som er en direkte konsekvens af de restriktive forhold som eksisterer for kunsten i det offentlige rum, med særligt den iranske musikscene som en boomende centrum for modstandens stemmer.

Valget på fredag kan imidlertid betyde et vendepunkt for Irans kulturliv, mener en unavngiven kilde. En tidligere redaktør for det iranske webmagasin, Teheran Avenue, fortæller at spidskandidaten for oppositionen, Hassan Rowhan vil være en positiv forandring for den frie udfoldelse af kunstnerisk liv i Iran.

Se mere om Irans kulturliv på
http://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Iran