I en ny rapport giver World Economic Forum en status på de arabiske landes konkurrenceevne i 2018.
Ifølge rapporten har regionen ikke rykket sig synderligt det sidste årti, og de seneste års store investeringer i transport- og informationsteknologier har haft en ringe effekt på innovationen.
Afhængighed af olieeksport er en udfordring
Regionen har nogle af de mest konkurrencestærke økonomier i verden, såsom de Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi Arabien, men store dele af regionen er fortsat præget af krig, usikkerhed og konflikt.
Landenes afhængighed af olieeksport er en udfordring for konkurrenceevnen, vurderer World Economic Forum. En mere diversificeret økonomi kan skabe flere jobs, flere investeringer og større produktivitet i regionen.
Kræver risikovillige investeringer
Der er på nuværende tidspunkt få incitamenter til at investere i den arabiske verden, da strukturer i markedet skaber ubalance i konkurrencevilkårene. Det gør det svært at starte ny virksomhed i de arabiske lande.
Hvis landene skal styrke konkurrenceevnen, skal den private sektor vokse. Det kræver flere risikovillige investeringer i den private sektor og i innovation, vurderer World Economic Forum.
Der skal fokus på de unges værdi
I 2015 var knap 1 ud af 5 mellem 15 og 24 år, og der er et stort potentiale for at udnytte den godt uddannede og digitalt ferme arbejdsstyrke, de unge udgør. Landene er dog præget af stor ungdomsarbejdsløshed, og særligt i Algeriet, Marocco og Saudi Arabien er det svært for unge at få fodfæste på arbejdsmarkedet.
Der skal fokus på de unges værdi på arbejdsmarkedet, anbefaler World Economic Forum. Det kan bidrage til at støtte unge i at opsøge nye karriereveje end traditionelle jobs i olieindustrien eller prøve kræfter med at starte nye virksomheder op.