IWGIA får stærk profil som ny direktør

Forfatter billede

Julie Koch bringer rig erfaring fra internationalt programarbejde og den danske NGO-verden med sig. 

Hun har været international chef i Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk Ungdoms Fællesråd, hvorpå hun var fire år i Red Barnet som ansvarlig for programudvikling og arbejdet med børnerettigheder, beskyttelse og uddannelse.

Senest kom hun til miljø-NGOen Greenpeace som kampagnechef. 

Se mere om dette jobskifte sidste år i Globalnyts omtale her

Julie Koch har en ph.d. grad i international udvikling og en master fra Cambridge universitetet i England. 

IWGIA’s bestyrelsesformand, journalist og forfatter Knud Vilby, glæder sig over, at hun har takket ja til direktørjobbet:

”Med Julie Koch får vi en erfaren leder og skarp strateg, der kan styrke IWGIA’s arbejde. Samtidig har hun viden om oprindelige folk og kompetencer fra store internationale organisationer, som vil berige os.”

Julie Koch ser frem til arbejdet i IWGIA-domicilet på Østerbro i København, hvor der også på bestyrelsesplan er sket en nærmest total fornyelse – læs mere i Globalnyts artikel her

Der har tillige tidligere været uro på ledelsesplan – se mere her

Meget bevidst om opgaverne

”Over hele verden bliver oprindelige folks rettigheder krænket af myndigheder eller aggressive virksomheder. Oprindelige folk hører til de mest sårbare grupper i samfundene, men viser igen og igen en utrolig styrke i kampen for deres rettigheder,” siger Julie Koch og fortsætter: 

”Der er stærkt behov for en organisation som IWGIA til at støtte dem i dette gennem dokumentation, internationalt politik-arbejde og konkrete projekter i samarbejde med oprindelige folks organisationer. Jeg glæder mig meget til at bidrage til dette og skabe endnu flere resultater for oprindelige folk.

Oprindelige folks rettigheder har optaget hende længe

Julie Kochs interesse for oprindelige folk blev vakt i studietiden. Hun gennemførte Latinamerika-studier på Cambridge Universitet og udviklingsstudier i Sussex i England.

I 2002 afsluttede hun sin ph.d.-afhandling på Roskilde Universitet om køn og arbejdsmarked i Bolivia.

I IWGIA skal hun lede arbejdet for oprindelige folks rettigheder med særligt fokus på jordrettigheder, klima, kvinder, unge og oprindelige folks ret til at deltage i internationale beslutningsprocesser.

Markering af 10-år for oprindelige folks særlige erklæring

En af Julie Kochs første opgaver som direktør bliver at deltage i markeringen af FN’s erklæring for oprindelige folks rettigheder, der runder ti år i september 2017. 

IWGIA’s årlige statusrapport for oprindelige folks rettigheder, The Indigenous World, udgives i år en særudgave i anledning af FN-erklæringens jubilæum. Rapporten lanceres til maj, netop som Julie Koch tiltræder som direktør.

Også selve organisationen IWGIA er tæt på et stort jubilæum – nemlig i 2018. IWGIA blev stiftet i 1968 af unge engagerede studerende, der var oprørte over behandlingen af indianerne i Sydamerika.

Privat bor den nye direktør på Amager med sin mand og deres to børn.

Blå bog for Julie Koch

Født i Humlebæk i 1970

Uddannelse

Bachelor i udviklingsstudier, Sussex University, England

Latinamerika-studier, Cambridge University, England

Ph.d. i internationale udviklingsstudier, Roskilde Universitet

Stillinger

2003-7 Konstitueret international chef, Mellemfolkeligt Samvirke 

2008-12 International chef i Dansk Ungdoms Fællesråd

2012-15 International chef og leder af programudvikling i Red Barnet Danmark

2016 Kampagnechef i Greenpeace Danmark.

IWGIA om IWGIA 

International Working Group on Indigenous Affairs (IWGIA) er en international organisation, der med hovedsæde i København arbejder for oprindelige folks rettigheder. I snart 50 år har IWGIA dokumenteret og talt for oprindelige folks rettigheder i både lokale, regionale og internationale sammenhænge. 

IWGIA har observatørstatus i Arktisk Råd, Den Grønne Klimafond og Den Afrikanske Kommission for Menneskerettigheder og Oprindelige Folks Rettigheder

Hvert år udgiver IWGIA med støtte fra bl.a. Danida en statusrapport over udviklingen i oprindelige folks rettigheder kloden over. Der findes mellem 250 og 300 millioner mennesker i disse folkegrupper.