Jørgen Delman blir 60

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Professor i Kina-studier på Københavns Universitet, Jørgen Delman, Gentofte, fylder 60 lørdag den 20. november 2010.

Fødselaren tiltrådte sin stilling på Universitetets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (TORS) pr. 1. februar 2009 efter at have siddet 7 år som direktør i Nordisk Institut for Asienstuder (NIAS) i København.

På NIAS virkede han for at udbygge instituttets nordiske profil, aktiviteter og netværk samtidig med at NIAS er blevet indlejret på Københavns Universitet. Efter jobskiftet har han været med til at søsætte Københavns Universitets nye Asien-satsning, Asian Dynamics Initiative, hvor studiet af Kina har en central placering.

Hans forskning har koncentreret sig om udviklingsdynamikker i det moderne Kina. Hans primære fokus er forholdet mellem Kinas parti-stat og organiseringen af civilsamfundet, i mange år forholdet mellem stat og bonde og i de senere år samspillet mellem det private erhvervsliv og parti-staten.

Han har arbejdet med udviklingen inden for flere sektorer som cases, bl.a. landbrugs- og fødevaresektoren og senest vedvarende energi. I hans arbejde er der en stærk underliggende interesse for innovation i Kina. Jørgen Delman har arrangeret en stribe internationale konferencer og er en flittig foredragsholder og skribent i medierne.

Jørgen Delman har alt i alt beskæftiget sig med Kina i 35 år og boet og arbejdet i landet i 10 år, først som student i Kulturrevolutionens slutfase, siden som programmedarbejder for FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) 1983-1988.

I en årrække i 1990erne var han europæisk direktør for China-EU Center for Agricultural Technology under det kinesiske landbrugsministerium, hvor han var udstationeret af RAMBØLL.

Ved hjemkomsten i 1996 blev han leder af RAMBØLLs Afdeling for Privatsektorudvikling, som arbejdede med rådgivning vedrørende erhvervsudvikling i udviklingslandene samt business-2-business programmer.

Han arbejdede i Kina i ledelsen af EU’s på daværende tidspunkt største hjælpeprogram, der ydede støtte til udvikling af mejerisektoren i 12 provinser.

Herudover arbejdede han med programmer til støtte for erhvervs-udviklingen i flere udviklingslande i Afrika samt i Rusland og Peru.

Jørgen Delman tog sin ph.d.-grad i kinesisk fra Aarhus Universitet i 1991 og sin cand.mag. uddannelse samme sted i 1979. Han var ansat på Aarhus Universitet i perioder frem til 1991 og en af igangsætterne af Kina Information Service, en humanistisk servicevirksomhed etableret af Aarhus Universitet.

Jørgen Delman har flere tillidsposter i den akademiske verden. Privat er han gift med Susanne Benn, som arbejder på Studieskolen med udvikling og salg af eksterne sprogkurser. Familien har 4 børn og 2 børnebørn.