Julekalenderen på U-landsnyt: 15. december 2014

Forfatter billede

15. december 2014

Hvad gemmer sig bag dagens kalenderlåge?

Hvad gemmer sig i det nye år?

24 låger – 24 lande – 24 aktuelle udviklinger.

Peru: vindenergi vinder frem i COP20-værtslandet

Af Niels Dyrelund, U-landsnyt.dk

Peru formår at udnytte, at verdens øjne, med energi-brillerne på, hviler på landet som vært for COP20. Peru har skruet op for energi-ambitionerne. År 2014 så indvielsen af Perus første vindpark. År 2015 byder blandt andet på en privat auktion for vedvarende energi.

10 meter i sekundet 4’400 timer om året. Så meget blæser det på Perus sydkyst, hvor Perus første vindfarm blev åbnet tidligere på året.

Og det bliver udnyttet i Perus første store vindpark, Marcona, som blev indviet i maj 2014. Marcona ligger 500 kilometer syd for COP20-værtsbyen, Lima, nærmere betegnet i Ica-regionen, tæt på de berømte Nazca-linjer.

Bag vindfarmen står virksomheden Cobra, som har hjemme i Spanien, hvor vind står for en tredjedel af energi-mixet.

Perus forholdsvis nemme adgang til fossile brændstoffer, særligt hydroelektrisk energi og gas, har været med til at holde landet fra at investere i vedvarende energi. Men nu vinder det frem. Det skriver La Repulica og CCTV.

Peru er et af det hurtigst voksende latinamerikanske markeder for vedvarende energi. Vedvarende energi skal fordobles til 5 % af det peruanske energi-mix og hele 60 % af elektricitet-mixet i dette årti. Det udtalte, Eleodoro Mayorga, Perus minister for energi og miner, i ugerne op til COP20 i Lima.

Peru afholder i første halvdel af 2015 en auktion for private investeringer i vedvarende energi. Både vind, sol, biomasse og geotermisk varme er omfattet af auktionen. Det skriver Bloomberg.