Julekalenderen på U-landsnyt: 12. december 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvad gemmer sig bag dagens kalenderlåge?

Hvad gemmer sig i det nye år?

24 låger – 24 lande – 24 aktuelle udviklinger.

Indien: IT-industrien skaber også job til indere fra lave kaster

Af Bettina Stuhr Lindskow, Aktion Børnehjælp

Billedtekst: Børnene på Florence Visdom Skole i det sydlige Indien elsker computerundervisningen.
Foto: Bettina Stuhr Lindskow, Aktion Børnehjælp.

Diskrimination på baggrund af kastesystemet er ulovligt i Indien. Alligevel diskrimineres indere fra de lave kaster i høj grad. Det er ikke ualmindeligt, at lavere kaster, Indiens såkaldte dalitter, tvinges til at rengøre latriner og bære afføringen væk i kurve, hvilket er et ydmygende og sundhedsfarligt arbejde. Forsøger de at forlade jobbet truer og chikanerer de lokale myndigheder dem. Herved er det meget vanskeligt for de lave kaster at få arbejde inden for andre traditionelle arbejdsområder, som historisk har tilhørt andre kaster.

Heldigvis skaber Indiens hurtigt voksende IT-industri nu nye muligheder for de traditionelt marginaliserede kaster. IT-industrien medfører nemlig en række helt nye former for erhverv, som ikke findes i forvejen, og som der derfor ikke er nogen kaster, der historisk set er specialiseret i.

IT-virksomhederne er afhængige af, at der internationalt er efterspørgsel på deres arbejde. Derfor ansætter langt de fleste virksomheder deres medarbejdere efter kvalifikationer og ikke efter kaste. Det betyder, at hvis et fattigt barn fra en lav kaste får konkrete computerfærdigheder og bliver god til engelsk, så er der stor sandsynlighed for at få job i IT-industrien.

Computerundervisning er netop noget, som vi hos Aktion Børnehjælp prioriterer. Siden 1965 har vi arbejdet aktivt for at hjælpe udsatte børn i Indien med at komme i skole, og computerundervisning er blevet en fast del af skemaet på flere af vores skoler.

”Børnene viser glæde over computerundervisningen, og er i sær glade for at tegne på computerne. Jeg mener, at computerundervisningen er utrolig nyttig for børnene og deres fremtid.” fortæller Psiva Nagendra, computerlærer på Florence Visdom Skole i delstaten Andhra Pradesh i det sydlige Indien.

At IT-virksomhederne ansætter deres medarbejdere efter kvalifikationer frem for kaste er et stort skridt i den rigtige retning, og giver børnene fra de traditionelt diskriminerede kaster en markant større chance for at skabe en bedre fremtid – ikke blot for sig selv, men også for hele deres familie.