Kaffe er havnet i en leverandør- og klimakrise

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det fremgår af en ny rapport fra CIAT (International Center for Tropical Agriculture), skriver Jyllands-Posten onsdag.

Dertil kommer store udsving i handelspriserne, stigende råvarepriser og kaffebønder, der søger mod alternative afgrøder.

Danskernes foretrukne kaffebønne, arabica-bønnen, er særligt udfordret.

Brasilien, som står for 65 pct. af verdens arabicakaffe sammen med Vietnam, Indonesien og Colombia, vil frem mod 2050 producere ¼ mindre kaffe, forudser CIAT. Det vil givetvis føre til prisstigninger på kaffe, fordi udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen.

CIAT forudser, at en temperaturstigning på 2-2,5 grader celsius over de kommende år vil påvirke verdens samlede kaffehøst markant, bl.a. fordi det skaber nye nedbørsmønstre.

Den danske journalist og kaffeekspert Maja Wallengren vurderer overfor Jyllands-Posten, at både virksomheder og forbrugere må tage ansvar, hvis danskerne ikke skal risikere en fremtid uden kaffe.

Hun siger til bladet, at verdens kaffeproduktion er stagneret siden 2001, og man har ikke kunnet øge produktionen fra et niveau mellem 130 og 140 mio. sække kaffe årligt. Konsekvensen er et underskud på minimum 10-12 mio. sække kaffe i forhold til det forbrug, der skal dækkes.

Men indtil videre er der gjort meget lidt for at rette op på ubalancen, mener Maja Wallengren.

Se hendes meget læste blog-spot om kaffe på nettet på

http://spilling-the-beans.net

Man kan læse hele rapporten fra CIAT på

http://r4d.dfid.gov.uk/pdf/outputs/ccafs/Projected_Shifts_in_Coffea_arabica_Suitability.pdf