For godt et år siden havde de to egyptiske fotografer Mohamed Taher og Ahmed Fahty aldrig forestillet sig, at hvad der startede som et æstetisk projekt, der i bedste fald kunne hjælpe på turismen, i løbet af ganske kort skulle udvikle sig til noget helt andet.
Fotoprojektet Ballerinas of Cairo er med sin blanding af æterisk ynde og kradst budskab gået lige i hjertekulen på folk verden over og er blevet omtalt på alverdens medier fra BBC, Huffington Post, El-Arabia, The Indian Express over Facebook, Instagram og Twitter til arabisk Vogue.
“Vi prøvede at vise den smukke side af Egypten”
Inspirationen kom fra en billedserie med ballerinaer, der dansede sig igennem gaderne i New York. Taher og Fahty så det som en utrolig smuk hyldest til byen og forestillede sig, at et lignende projekt i forskellige byer i Egypten kunne bidrage til at skabe en ny forbindelse mellem kunst og by. Som Taher forklarede i et interview tilbage i april 2016 til den ægyptiske avis el-Watan News,
"Vi prøvede at vise den smukke side af Egypten, specielt i lyset af den seneste tids trykkede stemning” (forårsaget af de to terrorangreb i Egypten i januar 2016).
En helt ny dimension
Men som projektet skred frem, gik det op for Taher, at der var flere lag i dette. Ballerinaerne dansede ikke bare, de indtog rent bogstaveligt gaderne. De følte sig frigjorte, bemyndigede – de indtog gaderummet uden hæmninger eller frygt.
Og lige netop denne observation gav projektet en helt ny dimension, idet kvinders mulighed for at bevæge sig frit i det offentlige rum er stærkt begrænset i Egypten. Ifølge en FN-rapport fra 2013 har 93-99% af de egyptiske kvinder oplevet at blive udsat for sexchikane og krænkelser, når de gik på gaden.
Globalnyt spurgte derfor Taher, hvilke reaktioner, han har mødt på projektet, når de var ude at fotografere –
”Reaktionerne var overraskende positive. Når vi fotograferede, var folk faktisk ret imponerede over hvor modige ballerinaerne var, som de svævede rundt der i gaderne i deres strutskørter. Nogle gange kom folk endda over og ville fotograferes sammen med ballerinaerne,” forklarer han.
”Også på nettet har vi været ret overraskede over de positive reaktioner", fortæller Taher og uddyber: ”Både på de sociale medier og på gaden har vi mødt folk hele tiden, der opfordrer os til at tage flere billeder, og som giver os forslag til nye steder at tage billeder.”
En sober platform for kvindefrigørelse
Seneste skud på stammen er et netop afsluttet fotoprojekt fra Aswan, og Taher fortæller endvidere, at de har planer om at udvide projektet til flere byer rundt omkring i Egypten.
Håbet fremover er, at projektet giver kvinderne en sober platform at tage rettighedskampen fra, men også at skabe respekt om balletten som kunstform. For selvom Egypten på det seneste har indført strengere straffe for sexchikane og lignende krænkelser, er der stadig et problem med en kultur, hvor kvinder helst ses i hjemmet eller tildækkede på gaden, og hvor konservative kræfter så sent som i 2013 forsøgte at forbyde balletten som “nøgenhedens kunstform”.