Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Fører olie- og minedrift til udvikling i Afrika?

Tid: Mandag den 6. december, kl. 17:30 – 20:30

Sted: Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33, Københavns havnefront, Kbn V

Arrangør: U-landsfagligt Selskab under Ingeniørforeningen i Danmark (IDA)


Tid: Mandag den 6. december, kl. 17:30 – 20:30

Sted: Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33, Københavns havnefront, Kbn V

Arrangør: U-landsfagligt Selskab under Ingeniørforeningen i Danmark (IDA)

Naturressourcer burde være en kilde til udvikling og bekæmpelse af fattigdom. I stedet følger korruption, væbnede konflikter og miljøproblemer, som vi har set det i DR Congo, Sudan, Nigeria, Angola og Sierra Leone.


Olie- og mineindustrien er formentligt verdens mest korrupte sektor.

I Angola er stort set alle de store oliefirmaer til stede – inklusive danske Mærsk Oil & Gas. Som flere af de andre selskaber har Mærsk valgt IKKE at støtte EITI-initiativet, som sigter på at skabe mere gennemskuelighed (Extractives Industries Transparency Initiative).

Der er fundet store olieforekomster i Ghana, som modtager betydelig dansk udviklingsbistand. På mødet vil danske aktører fortælle om, hvad der i samarbejde med ghanesiske organisationer arbejdes for, at disse ressourcer kommer de fattige til gode og ikke underminerer god regeringsførelse.

Olie- og mineselskaber bidrager væsentligt til de ca. 600 milliarder dollars, som multinationale selskaber hvert år flytter ud af udviklingslandene i skattely. For tiden diskuteres i EU, OECD og FN et forslag om at ændre multinationale selskabers regnskaber, så de skal aflægge regnskab for hvert land, hvor de har et datterselskab.

Oplægsholdere på mødet bliver:

* Mette Kildegaard, der som økonom skriver PhD-afhandling om sammenhængen mellem naturressourcer og konflikter i udviklingslandende.
* Lars Kock, der som politikmedarbejder i u-landsorganisationen IBIS har sat fokus på skattebetaling fra multilaterale selskaber og “extractives industries” i Afrika.
* Sune Skadegaard Thorsen, der er advokat og internationalt anerkendt for sit arbejde med CSR og menneskerettigheder. Han rådgiver globale virksomheder i deres arbejde med FN’s Global Compact og har udarbejdet Ghana Business Code.

Interesserede kan tilmelde sig på e-mail: [email protected] eller tlf. 33 18 48 18 (åben til kl. 20 samt weekender) med angivelse af følgende information:

• Arrangementsnummer 120652
• Fulde navn
• Email adresse
• Telefonnummer
• Titel og organisation

Priser:

Medlemmer af U-landsfagligt Selskab 150 kr., studerende, arbejdsløse og pensionister 50 kr.; øvrige 250 kr. Deltagelse iht. IDAs regler. Alle priser inkluderer let traktement.