Tid: 19/02/2020 17:00 til 19/02/2020 20:30
Sted: IDA, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V.
Arrangør: N/A
IDA Global Development: Hvad vil vi med den multilaterale bistand? (København)
IDA Global Development holder offentligt møde onsdag den 19. februar kl. 17:00-20:20 på IDA, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V.
Du kan tilmelde på dette link på IDA’s hjemmeside (kræver du har eller opretter et login).
Danmark bidrager hvert år med mere en 7 milliarder kroner til multilateralt udviklingssamarbejde gennem især FN-systemet, udviklingsbankerne og EU. Hvorfor? Hvordan vælger vi hvem vi støtter og hvor meget de skal have i bidrag, og hvordan følger vi op på resultaterne? Og er det godt nok?
Den aktuelle anledning er et nyt evalueringsstudie om brugen af organisationsstrategier og resultat-rapportering i Danmarks multilaterale partnerskaber. Studiet introduceres af Nils Boesen, som har skrevet rapporten, som kan ses her. Han er tidligere direktør i UNDP og har mange års erfaring som konsulent.
Dorte Kabell fortæller om arbejdet med resultat-styring for multilaterale organisationer. Hun er konsulent som har været med til at designe MOPAN (Multilateral Organizations Performance Assessment Network) (http://www.mopanonline.org/).
Torben Due vil kort fortælle om at sidde på den anden side af bordet. Han har i mange år været i ledelsen af World Food Program (WFP), som har haft dialog med bl.a. Danida. Hvordan har han oplevet Danmarks indflydelse i WFP?
Hans Peter Dejgaard vil fortælle om international klimafinansiering, hvor han har gennemgået 18 internationale organisationer for at lave et forslag til ekstra ca. 3 mia. kroner (årligt) i Norge. Her er læst Mopan og evalueringer for at finde en fordeling af større klimafinansiering mellem multilateral og bilaterale kanaler.
Niels Richter fra Udenrigsministeriet giver kommentarer til diskussionen med baggrund i, at Nils har arbejdet i mange år for Udenrigsministeriet med bl.a. multilateral bistand.
Baggrund:
Cirka 30% af dansk bistand er multilateralt. Hvis man inkluderer de multilaterale programmer, vi støtter via vore bilaterale landeprogrammer, så nærmer tallet sig 70%. Der er i dag færre bilaterale landeprogrammer.
Antallet af ansatte i Danida er reduceret markant gennem en årrække. Dette er formentligt medvirkende til, at dansk udviklingsbistand bliver mere og mere rettet mod multilaterale organisationer. Det udfordrer den måde vi arbejder med organisationerne, hvorledes vi påvirker dem og er en ”kritisk ven” og hvorledes vi høster udviklingsresultater, der realiseres med bidrag fra danske bistandskroner?
Program
17.00-17.15: Indledning ved Torben Due (fra bestyrelsen)
17.15-17.50: Nils Boesen introducerer ny rapport til Danida om brugen af organisationsstrategier og resultat-rapportering i Danmarks multilaterale partnerskaber.
17.50-18.10: Dorte Kabell om resultat-styring for multilaterale organisationer og MOPAN.
18.10-18.30: Torben Due om erfaringer fra mange år i ledelsen af World Food Program (WFP)
18.30-19.00: Pause med sandwich
19.00-19.20: Hans Peter Dejgaard om international klimafinansiering via internationale organisationer. Norsk studie
19.20-19.40: Niels Richter fra Udenrigsministeriet med kommentarer
19.40-20.10: Debat
20.10-20.20: Afrunding.