Tid:

Sted:

Arrangør: N/A

Nye perspektiver og ny praksis i NGO-arbejdet

Hvordan kan man som NGO handle i samklang med fremtidens udfordringer?


Hvordan kan man som NGO handle i samklang med fremtidens udfordringer?

Verden bliver mere og mere globaliseret og kompleks. Vi forsøger at få greb om verden ved at skabe strukturer, kontrolsystemer, checklister og manualer – hvis vi bare anstrenger os lidt mere, så får vi nok styr på det – og imens udvikler verden sig ekspotentielt. De værktøjer, vi fik udleveret i går, synes allerede forældet inden vi får lært at bruge dem.

Kunne det være at der var andre svar på nutidens og fremtidens udfordringer. Måske er svaret ikke flere standardiserende værktøjer, men snarere at værkstøjsmageren bliver i stand til at skabe det særlige værktøj, som situationen kalder på.

At kunne dét kræver at vi flytter opmærksomheden fra faste forestillinger, svar og redskaber, til et rum hvor det er muligt at stille de åbne spørgsmål, lytte til helhedens stemme og lade mange typer af viden, læring og væren komme i spil.

At handle med en ny bevidsthed

Forfatteren til Teori U, MIT professor Otto Scharmer sagde til en forelæsning i Århus i september 2010, at verden har brug for en ny ABC (Awareness Based Collective action). For at kunne det, må vi begynde at bevæge os fra EGO-awareness til ECO-awareness.

Udfordringen for NGOer er at have bevidsthed om og handle både ift. globaliseringens yderside og inderside.

På ydersiden bruger vi vore kendte tilgange og metoder, arbejder med strukturer, tilpasninger. På indersiden giver vi ord og rum til de bagvedliggende værdier som samhørighed, forbundethed – at det faktisk betyder noget for mig selv, andre og verden at engagere sig i NGO-arbejde.

At forbinde yderside og inderside giver energi, fordi vi inkluderer vores indre drivkræfter og intentioner: Hvorfor giver det mening for mig at arbejde her?

Fremtidens rollemodeller

At arbejde med Teori som ramme for innovative forandringsprocesser betyder at arbejde helhedsorienteret, inkluderende og tværfagligt i en forståelse af, at det det faktisk har en betydning, hvad vi gør som individer – grupper – organisationer , lokalt og globalt.

Det gør vi ved at være rollemodeller. Derfor vil kurset også berøre spørgsmålet om, hvordan deltagerne som enkeltpersoner og netværk kan komme til at virke som rollemodeller for nye tilgange.

I tråd med Teori U’s helhedsorienterede og inkluderende tilgang vil kurset både arbejde med teoretiske begreber, følelsesmæssig begribelse og praktiske greb.

MÅLGRUPPE: NGO-medarbejdere og frivillige

TID: Onsdag den 26. januar, kl. 13 – 17

STED: Vartov, Farvergade 27 (bag Rådhuset), Kbn K

TILMELDING: Senest mandag d. 24. januar til [email protected]

PROGRAM:

Kl. 13.00-14.30
Oplæg om nøglebegreber og centrale pointer i Teori U som afsæt for dialog og nye perspektiver på NGO arbejdet
Her handler det om at suspendere vante forestillinger og give plads til at se verden med friske øjne

Kl. 14.30 – 16.00
Dialog og øvelser der sætter fokus på empatiens nødvendighed, på samhørighedsfølelse. Her handler det om at omdirigere opmærksomheden i retning af helheden, de andre, den anden og give plads til de mange stemmer.

kl. 16.00-17.00
At sætte vilje og handling bag. Hvad skal der til for at jeg og min organisation gør noget andet, end vi plejer? Hvordan frisætte og omsætte potentialer til gavn for helheden og fremtiden? Og hvordan kan NGO-netværket blive en rollemodel for nytænkning og innovative handlinger.

Her handler det om at skabe små prototyper og lade sig lede mod afsæt for radikal innovation.

Lone Belling er ledelses- og organisationskonsulent i LIV OG LEDERSKAB, og medredaktør på den første danske bog om Teori U, ”Fortællinger fra U’et – Teori U omsat i liv, læring og lederskab”.

Har arbejdet med Teori U som tilgang og proces i en årrække formidlet gennem foredrag, artikler samt procesarbejde i organisationer, kommuner og faglige netværk. Medarrangør af større konferencer og seminarer om Teori U lokalt og nationalt. Pt. involveret i et stort skoleudviklingsprojekt i Vejle Kommune. Læs mere på www.livoglederskab.dk

Yderligere oplysninger hos:
Annemette Danielsen, Netværkskoordinator
Børne- og Ungdomsnetværket
mobil: 27 11 80 05 og e-mail: [email protected]
web: www.bu-net.dk