Tid: 14/05/2018 14:00 til 14/05/2018 16:30

Sted: DIIS - Danish Institute for International Studies, Auditorium, Gl. Kalkbrænderi Vej 51A, København Ø

Arrangør: N/A

Seminar: Asyl- og migrationspolitisk krise? (København)

Forskningsbaseret viden adskiller sig ofte fra de forestillinger, der ligger til grund for konkret politikudfordring. Samtidig kritiseres forskning i migrations- og flygtningepolitiske temaer ofte for enten at være for idealistiske eller normative, eller omvendt for ikke at være problemløsende nok. På dagens seminar diskuterer fire forskere dilemmaer i aktuel flygtningeforskning.

Migrationsforskningen kan trække på en mere end 100 år lang forskningstradition, men det er først indenfor de seneste 30 år at en særlig flygtningeforskning – eller forskning i tvungen migration og asyl – er blevet etableret. Forskningskoordinator Ninna Nyberg Sørensen opridser de mest signifikante udviklinger i tvungen migrationsforskning med særlig vægt på teori og begreber, temaer og problemområder, og metodiske spørgsmål.

Flygtninge forskningsdagsordenen defineres ofte i tæt samspil med eksterne påvirkninger. Indenfor det juridiske felt har forskere spillet en væsentlig rolle i politikudviklingen og flygtningeorganisationer deltaget aktivt i den akademiske produktion. Med udgangspunkt i en korrespondensanalyse diskuterer Thomas Gammeltoft-Hansen, hvad der sker med denne relation, når de politiske paradigmer ændrer sig og politiseres?

Ligesom de juridiske aspekter af tvungen migration udgør centrale dele af menneskeretten, hænger spørgsmålene om normativitet og legitimitet tæt sammen med tilsvarende udfordringer for menneskerettighedsforskningen i mere generel forstand. Jens Vedsted-Hansen diskuterer hvornår normativitet politiseres og hvordan juridisk forskning kan spille sammen med andre faglige perspektiver i dette felt.

Som tværfagligt forskningsfelt befinder flygtningeforskning sig i et landskab formet af både ideologi og praksis – og det er fyldt med dilemmaer. Fra postkoloniale og anvendt etiske perspektiver diskuterer Martin Lemberg-Pedersen hvordan gennemførlig normativ politik søger at skabe ”realistiske utopier”, og problematiserer antagelsen om, at restriktiv, nationalistisk asylpolitik er mere realistisk and liberal kosmopolitisk politik.

Seminaret afsluttes med en reception hvor Tidsskriftet Social Kritik’s nye temanummer ’Migrationsdebatten – mellem myter, politisering og viden’ lanceres.

Talere

Jens Vedsted-Hansen, professor, Juridisk Institut, Aarhus Universitet

Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningsdirektør, Raoul Wallenberg Instituttet, Lund

Martin Lemberg Pedersen, adjunkt, Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet i København

Ninna Nyberg Sørensen, forskningskoordinator, Dansk Institut for Internationale Studier

Program

14:00-14:20: Udviklingen i Flygtningeforskningen – Ninna Nyberg Sørensen

14:20-14:40: Normativitet og legitimitet i asylretsforskningen – Jens Vedsted-Hansen

14:40-15:00: Flygtningeforskning mellem ret og politik – Thomas Gammeltoft-Hansen

15:00-15:20: Postkolonial flygtningeforskning – Martin Lemberg-Pedersen

15:20-15:50: Debat

15:50-16:30: Reception

Praktisk information

Seminaret vil foregå på dansk.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er påkrævet. Benyt venligst vores online tilmeldingsformular senest onsdag den 9. maj. 

Tilmelding: https://conferencemanager.events/asyl-og-migrationspolitisk-krise/tilmelding.html