Tid: 18/11/2018 10:00 til 18/11/2018 16:30

Sted: Den Internationale Højskole, Montebello Allé 1, 3000 Helsingør

Arrangør: N/A

Seminar: Den Internationale Højskole vil diskutere menneskerettighederne (Helsingør)

I december har FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder 70-års jubilæum. I den anledning afholder Den Internationale Højskole d. 18. november et seminar, hvor menneskerettighederne vil blive diskuteret fra flere vinkler. 

For 70 år siden blev Verdenserklæringen for Menneskerettigheder vedtaget i FN. Erklæringen er helt essentiel i forhold til at beskytte individer verden over, men er Verdenserklæringen for Menneskerettigheder stadig aktuel efter så mange år? Og er den i virkeligheden et vestligt fænomen, som ikke er repræsentativt for en stor del af verdens befolkning?

I seminaret, Human Rights – a Western Concept? Are the Human Rights still valid after 70 years?, vil Verdenserklæringen for Menneskerettigheder blive diskuteret fra flere synspunkter.

Fire stærke foredragsholdere 

Seminariet byder på fire foredragsholdere, der hver især er eksperter på forskellige områder indenfor menneskerettighederne.

Først vil forsker og historiker på det Danske Institut for Menneskerettigheder, Steven L. B. Jensen, fortælle om menneskerettighederne ud fra et historisk perspektiv og stille spørgsmålstegn ved, om FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder er et vestligt projekt, der ikke nødvendigvis rammer hele verdens befolkning.

Næst vil forskningskoordinator og seniorforsker på det Danske Institut for Internationale Studier, Lars Engberg-Pedersen, tale om, hvordan menneskerettighederne fungerer i forbindelse med Verdensmålene for bæredygtig udvikling.

Generalsekretær hos Amnesty International i Danmark, Trine Christensen, kommer og fortæller om, hvordan menneskerettighederne fungerer i praksis ud fra et aktivistisk perspektiv.

Sidst vil imam, religionssociolog og samfundsdebattør, Sherin Khankan, sætte fokus på, hvordan menneskerettighederne og Islams kvindesyn spiller sammen.

Den Internationale Højskole er den oplagte arrangør 

Menneskerettigheder ligger Den Internationale Højskole meget på sinde. Højskolen blev etableret som et fredsinitiativ i 1921 efter Første Verdenskrig.

Tanken var, at kulturer skulle mødes på højskolen og lære af hinanden og få større forståelse for de kulturelle forskelligheder. Som Albert Einstein udtrykker det: “Peace cannot be kept by force; it can only be achieved by understanding.”

Højskolen arbejder stadigvæk for større kulturel forståelse og dermed mere fred i verden, og netop menneskerettigheder er et tema, der fylder meget på højskolen, hvilket også afspejles i højskolens fagudbud.

Hermed er Den Internationale Højskole den oplagte arrangør af seminaret omkring menneskerettighederne d. 18. november.

Højskolen har hvert semester ca. 100 elever fra hele verden på skolen.

Eleverne vil også deltage i seminariet og alt foregår derfor på engelsk.

Deltagelse

Seminaret koster 150 kroner (75 kroner for studerende og pensionister), og det er muligt at spise brunch sammen med skolens elever fra hele verden, inden seminaret begynder (ekstra pris 75 kroner). Alle er velkomne til seminariet.

Du tilmelder dig på [email protected] 

Læs mere om programmet og højskolen på ipc.dk 

Oplægsholderne

Steven L. B. Jensen: Forsker og historiker på det Danske Institut for Menneskerettigheder. Steven L. B. Jensen modtog i 2017 to internationalt anerkendte priser for sin nyskabende bog om menneskerettighedernes udvikling i 1960’erne.  

Lars Engberg-Pedersen: Forskningskoordinator og seniorforsker på det Danske Institut for Internationale Studier. Lars Engberg-Pedersen har arbejdet med udviklingsprojekter indenfor menneskerettigheder siden 90’erne. 

Trine Christensen: Generalsekretær hos Amnesty International i Danmark. Trine Christensen har i 18 år arbejdet med menneskerettighederne som hovedfokus hos Amnesty International, der er en interesseorganisation med mere en syv millioner medlemmer.

Sherin Khankan: Sherin Khankan er stifter af organisationen Forum for Kritiske Muslimer og for Exitcirklen. Exitcirklen blev etableret i 2014 og er Danmarks første udviklingsorganisation, som tilbyder samtalegrupper for mennesker, der er udsat for psykisk vold, social- og religiøs kontrol. I 2016 blev hun en af Danmarks to første kvindelige imamer i Mariam-moskeen i København, der henvender sig til og ledes af muslimske kvinder.