Kardinal Oscar Rodríguez fra Honduras i Mellemamerika er valgt til ny præsident for Caritas Internationalis.
Dermed kommer en international kendt person til at stå i spidsen for en af de største humanitære organisationer i verden de næste 4 år. Også i en dansk sammenhæng er kardinalen kendt, idet han sammen med ærkebiskop Desmond Tutu deltog i De Danske Kirkedage i Århus i 2001.
Generalsekretær Jann Sjursen i Caritas Danmark er blandt de delegerede fra 162 lande forsamlet i Rom og siger om valget:
– I Rodríguez får Caritas og de fattigste en stærk stemme i den internationale debat.
Kardinal Rodriguez er aktivt engageret i kirkens sociale arbejde og en utrættelig fortaler for de fattige. Han er en skarp kritiker af de fattige landes gældsbyrde og uretfærdige økonomiske strukturer. På et CELAM-møde i 1995 udtalte han: “Den nyliberalistiske kapitalisme bærer uretfærdigheden i sine gener. Latinamerika er fattig, og folket dér er fattigt, fordi de er blevet udnyttet af de rige”.
Den dengang 58-årige Oscar Rodriquez blev ophøjet til kardinal af dav. pave Johannes Paul II 21. februar 2001. Han blev dermed den første kardinal fra Honduras og den tredje kardinal nogensinde fra Mellemamerika.
Han betegnede selv udnævnelsen som lidt af en overraskelse: “Måske udnævnte paven mig, fordi han på den måde vil vise sin solidaritet med de fattige i mit land, og Honduras er en af de fattigste nationer i verden.” Rodriguez anses i brede kredse som en person med stor fremtid inden for kirken.
Ærkebiskop Rodriguez var præsident for Den latinamerikanske Bispekonference (CELAM) fra 1997 til 1999. Han arbejdede aktivt sammen med sine bispekollegaer for at få slettet de fattigste landes gældsbyrde. Biskopperne fik efterfølgende indsamlet 17 millioner underskrifter, som blev overrakt den dav. tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, ved G8 topmødet i Köln i 1999.
Rodriguez er overbevist om, at fair handel mellem lande er en forudsætning for at komme den udbredte fattigdom til livs.
De latinamerikanske biskopper placerer det primære ansvar for den voksende fattigdom og udbredte korruption hos politikerne i de fattige lande. Rodriguez har selv udtalt, at “politikerne går ind i politik som en forretning. De investerer, når de holder valgkampagner og tager for sig af landets indtægter, når de kommer i regering. Det er en af grundene til fattigdommen i vort land”.
Honduras præsident bad i 1993 Oscar Rodriquez, der netop var blevet ærkebiskop, om at lede en kommission, der skulle undersøge anklager om vold begået af det hemmelige politi. 15 dage efter var indstillingen klar: afskaf det hemmelige politi og omdan militærpolitiet til en civil politistyrke.
Dagen efter kunne ærkebiskoppen læse i aviserne, at han var udpeget til chef for det civile politi. Han påpegede, at det var umuligt på grund af hans embede som ærkebiskop.
Kardinal Oscar Rodriguez tilhører den katolske “salesianer-ordenen”, der især arbejder med uddannelse af unge, specielt de fattige og unge fra middelklassen. Han taler både engelsk, fransk, italiensk, tysk, portugisisk, latinsk og græsk foruden modersmålet spansk.
Han er uddannet folkeskolelærer i 1962 og specialiserede sig i 1965 i fagene fysik, matematik, naturvidenskab, kemi. Han blev præsteviet i 1970 og har taget licentiatgrader i teologi og moralteologi. Han har desuden eksaminer i klinisk psykiatri og psykoterapi.
Kardinalskollegiet er den katolske kirkes højeste rådgivende forsamling. De udnævnes direkte af paven. Alle kardinaler har modtaget bispevielsen. Efter en paves død vælger de i en lukket forsamling efterfølgeren – som regel én af deres midte.
Generalforsamlingen i Caritas Internationalis finder i år sted samtidig med G8 Topmødet i Tyskland. Topmødet har sat klimaforandringer på dagsorden, og det har også været på bordet under Caritas Internationalis generalforsamling i Rom.
– Caritas hilser det velkomment, at G8 tager spørgsmålet om klimaforandringer op. Vi bliver alle berørt af forandringerne, men de negative konsekvenser vil især ramme de fattigste lande. Så meget desto mere vigtigt er det, at G8 indfrier de løfter, der tidligere er givet til de fattigste lande, siger Jann Sjursen, der vil se handling bag ordene.
På mødet i Rom har Nobelprismotageren i 2004, Wangari Maathai fra Kenya, i en tale argumenteret stærkt for at reducere udledningen af drivhusgasser og at Caritas engagerer sig i kampen for en ny livsstil.