Kendt Danida-mand død

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ambassadør, cand.polit. Niels Severin Munk, Nivå, er død efter kort tids sygdom. Han blev 67.

Niels Severin Munk viede stort set hele sit voksenliv til arbejdet med dansk udviklingsbistand og blev en af bærerne af den “gamle” Danida-kultur, hvor medarbejdernes indgående og konkrete kendskab til bistanden og de fleste af dens krinkelkroge var et fremherskende kendetegn.

Blot et år efter at være færdig som cand.polit. i 1969 kom han som Danida-udsendt til University of Dar es Salaam i Tanzania og efter en afstikker et år i Danmarks Statistik (1973-74) gik vejen ind i Danida og diplomatiet, hvor han skulle fortsætte sin løbebane i over 30 år og næsten frem til sin alt for tidlige død.

Han blev ansat som bistandskonsulent i Danida 1. august 1974, 1. sept. 1978 blev han bistandsattache og året efter bistandsråd og chef for Danidamissionen i Nairobi i Kenya. Pr. 1. juli 1982 rykkede han til New Delhi som chef for Danida-missionen i Indien, der dengang var et stort samarbejdsland for dansk udviklingsbistand.

I 1985 kom han hjem til Asiatisk Plads som bistandskonsulent, hvorefter han i 1988 rykkede til Tanzania som bistandsråd i 7 måneder, før han fik orlov for at kunne tiltræde som international chef i Dansk Røde Kors.

I september 1991 kom han tilbage til Danida og blev udsendt som ambassaderåd i Nairobi, 4 år efter gik vejen atter hjem til København, hvor han sad som bistandskonsulent.

Så kom den ambassadørstilling, han vel havde gjort sig fortjent til længe. Det blev posten i Dhaka i Bangladesh, en af de store partnere for Danmark i udviklingssamarbejdet siden nationens blodige fødsel i 1971.

I årene her (fra 2001 til 2006) skulle han håndtere flere store sager, desværre også den såkaldte færgeskandale i foråret 2002, hvor danske repræsentanter offentligt beskyldte landets skibsfartsminister for korrupt adfærd.

Det drejede sig om et projekt i Aricha, hvor dansk-byggede flodfærger skulle renoveres for et stort millionbeløb. “Vi klappede simpelt hen pengekassen i, og har nu fjernet al støtte til flodtransport”, som Niels Severin Munk sagde et par år efter til en dansk journalist

Sagen var dog speget og formentlig ikke uden dansk medskyld, et forhold Niels Severin Munk ingen indflydelse havde på. Til gengæld var mødet med korruption ikke noget nyt for ham. Fra tiden i Kenya havde han flere gange mødt dens grimme fjæs.

Niels Severin Munk afsluttede karrieren i Albaniens hovedstad, Tirana, næppe et slutsted, som den dygtige og indsigtsfulde bistandsmand havde forventet.

Han var imidlertid ikke bange for at sige sin mening på de indre linjer – og i øvrigt en udmærket skribent, hvilket bl.a. kan udledes af hans “Politiske og økonomiske oversigt” om Kenya, som han skrev for Danida i 1994.

Præstesønnen fra Næstved var aktiv til det sidste – og meldte sig bl.a. ind i foreningen bag nyhedstjenesten u-landsnyt.dk, akkurat som mange andre “gamle” Danida-folk har gjort det.

Niels Severin Munk blev født 13. november 1941 og døde 6. april 2009.

Begravelsen finder sted fra Hørsholm Kirke torsdag den 16. april kl. 12.30 med efterfølgende jordfæstelse på Hørsholm Kirkegård.