Kendt Latinamerika-biskop besøger Danmark – forkæmper for de fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Biskop Álvaro Ramazzini fra Guatemala besøger Danmark – og fortæller om jord, fattigdom og den lokale modstand mod en stor forurenende guldmine, skriver Folkekirkens Nødhjælp i sit seneste nyhedsbrev.

Ramazzini kommer til København fra lørdag den 5. til tirsdag den 8. marts efter indbydelse af Folkekirkens Nødhjælp i forbindelse med hans rundrejse til flere EU-lande. Man kan møde biskoppen mandag den 7. marts ved et arrangement i Politikens Hus, Det Gule Palæ (se u-landsnyt.dks kalender).

Ramazzini har altid stået fast på at tale de fattiges og de jordløses sag. Den 57-årige biskop er kendt både i og uden for Guatemala, fordi han igennem sit mangeårige virke som biskop i San Marcos stift har talt magthaverne midt imod.

Biskop Ramazzini, der er professor i kanonisk ret og teologi, taler om den menneskelige solidaritet som en kristen værdi. Han omsætter selv sine ord til handling, når hans kontor i San Marcos aktivt støtter de fattige landarbejdere og jordløse mayaindianere i deres krav om at få adgang til jord, vand, skoler og sundhed, skriver journalist i Nødhjælpen, Linda Nordahl Jakobsen, i et portræt i organisationens nyhedsbrev

Ramazzini modtog således i 2002 den amerikanske Letelier-Morfitt menneskerettighedspris for sin indsats i konflikten om en jordbesættelse i San Luis i det nordvestlige højland.

Biskop Ramazzini lider ikke af den behagesyge, som ellers kan være udtalt inden for hierarkiet i den katolske kirke. Med åben pande taler han magteliten i Guatemala imod og har skarpt kritiseret skiftende regeringer for ikke at gennemføre lovede jord- og landbrugsreformer sammen med en ny jord- og landregistreringslov:

– Konflikter og fattigdommen I landområderne vil blive forværret, hvis vi ikke ændrer på ejerforholdene til jord. Arbejdsløshed og desperationen blandt de fattige vokser dag for dag, siger Ramazzini.

Ifølge biskop Ramazzinis analyse af den sociale og økonomiske udvikling i Guatemala er situationen gennem de sidste 10 år “blevet meget værre” i landområderne, hvor de fleste fattigste bor.

– Befolkningen er vokset, behovene er vokset, men hele det sociale system og den økonomiske model har ikke ændret sig det fjerneste, siger Ramazzini.

Biskoppen er ligesom andre fremtrædende rettighedsforkæmpere blevet truet på livet adskillige gange. Senest i forbindelse med hans støtte til lokale organisationer, der protesterer mod et stort guldmineprojekt i San Marcos.

Han negligerer ikke dødstruslerne – men lever med dem: – Der er nogle, som ikke kan lide mig. Og jeg har set i Guatemala, hvad de er i stand til. Vi går ud til offentligheden med sådanne trusler, så verden kan få at vide, hvem, der står bag, siger han.

San Marcos stift er desuden aktiv i den store landsdækkende sociale netværksbevægelse Plataforma Agraria, som støttes af Folkekirkens Nødhjælp. Plataforma Agraria består af 15 større og mindre NGOer og bondeorganisationer. Samtidig er Ramazzini koordinator af det mellemstiftlige Pastoral de la Tierra (Jordkommission) under den guatemalanske Biskopkonference.

Biskop Ramazzini arbejdede tæt sammen med biskop Juan Gerardi om den historiske sandhedsrapport – REHMI-rapporten, som også Folkekirkens Nødhjælp har støttet.

Biskop Gerardi blev myrdet i 1998, 2 dage efter at REHMI-rapporten blev offentliggjort. Rapporten dokumenterede, at op mod 90 procent af alle overgreb og mord, som fandt sted under borgerkrigen i Guatemala, blev begået af militæret og de civile patruljer, som militæret tvangsudskrev.

Læs mere på: www.noedhjaelp.dk/latinamerika

Biskop Ramazzini deltager også i højmessen søndag den 6. marts kl. 10 i Sct. Matthæus Kirke , Matthæusgade 31 i København – og er efterfølgende med i Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling