Vækst i Danmark handler også om at have globalt udsyn og være til stede på stærke vækstmarkeder. Efter udviklingen af et stærkt maritimt samarbejde i Vestafrika er Østafrika et naturligt næste skridt.
Kenya er en betydelig aktør på Afrikas Horn, og landets geografiske placering giver mange muligheder. Danske rederivirksomheder omsætter i dag for ca. 1 mia. kr. om året i Kenya, og tilstedeværelsen af danske rederier og udbygningen af deres aktiviteter i Kenya er med til at styrke Danmark som et globalt maritimt kraftcenter.
Samtidig er Kenya et regionalt handelsmæssigt knudepunkt og en vigtig partner for øget regional integration gennem Det Østafrikanske Fællesskab. Vækstpotentialet er stort, når man også ser på logistisktik og handel i nabolandene Tanzania, Uganda, Etiopien, Somalia og Congo. Danske skibe laster og losser råvarer, olie og fødevarer i Kenyas primære havn i Mombasa 217 gange om året.
”Jeg ser Danmark som en naturlig partner for Kenya i landets udvikling. Med gode erfaringer fra myndighedssamarbejdet om søfart i Ghana, der blev etableret i 2015, kan vi i Kenya også styrke den regionale varehandel og de kommercielle relationer mellem Kenya og Danmark,” siger Jacob K. Clasen, direktør i Danske Rederier.
Den maritime vækstrådgiver i Ghana har medvirket til at opbygge et godt samarbejde om havnestatskontrol, maritim sikkerhed og bredere dialog om maritime samarbejdsfelter med relevante myndigheder i Ghana. En tilsvarende indsats i Kenya kan understøtte danske rederier aktiviteter i Kenya og nabolandene.
”Erhvervsministeriet er engageret i myndighedssamarbejdet, da det er en gevinst for dansk erhvervsliv, at vi støtter udviklingen i disse lande. Vi har allerede mange succesfulde myndighedssamarbejder rundt om i verden, og det glæder mig, at vi nu kan udvide med endnu flere projekter,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov.
”Vi er meget tilfredse med den dedikerede indsats fra Erhvervsministeriet, ambassaden og vores maritime vækstrådgiver i samarbejde med myndighederne i Ghana og nu Kenya. Den tætte daglige kontakt til de lokale myndigheder er meget værdifuld for dansk skibsfart, danske eksportmuligheder og frihandel,” siger Jacob K. Clasen.
Økonomisk vækst kræver globalt udsyn. Regeringen har styrket finansloven for 2019 med 25 mio. kr. til Danmarks internationale myndighedssamarbejde. Det giver i alt 145 mio. kr. til langsigtede politiske og erhvervsorienterede samarbejder rundt om i hele verden. Samarbejder, der trækker velstand og beskæftigelser hjem til Danmark.