Kenya: Slut med Harambee

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Formanden for Kenyas parlament, Francise Ole Kaparo, erklærede tirsdag, at det fremover er forbudt for forsamlingens medlemmer og offentligt ansatte i embedsværket at organisere og præsidere over indbringende indsamlingsforetagender, kendt som Harambees, rapporterer BBC Online.

Han fik omgående opbakning fra Kenyas vicejutits- og forfatningsminister, Robinson Githae, der sagde, at regeringen nu vil retsforfølge enhver, der organiserer Harambees.

Harambees blev introduceret af Kenyas første præsident og landsfader, Jomo Kenyatta, som et forsøg på at indsamle midler blandt lokalbefolkningen til lokal udvikling. Ideen var, at hvis alle gav en skærv til f.eks. en ny vej, så kom den nye vej. Men med tiden udviklede Harambees sig til lidt af en pestilens for menige – og i mange tilfælde – fattige kenyanere.

Det forventedes, at de spædede til af deres sparsomme midler, kun for alt for ofte at erfare, at pengene ikke gik til lokal udvikling, men at Harambee-begrebet blev misbrugt til at skrabe penge sammen til politikere og lokale embedsmænd og betale for deres valgkampagner eller dække udgifter til private begivenheder såsom bryllupper og begravelser.

Uskikken greb om sig under præsident Daniel arap Mois lange regimente (1978-2002), og efter at hans efterfølger, Mwai Kibaki, tog over i januar i år har der været en ophedet debat i landet om Harambees eventuelle afskaffelse.

Langt de fleste hilste beslutningen om at gøre Harambees strafbart velkommen. Dog ikke en række af de siddende parlamentsmedlemmer, som noterede sig, at forbudet tilsyneladende ikke omfattede politikere, som ikke var MPer. De ville derfor få en fordel i kommende valgkampe, hed det.

Harambee, som er et kiswahili-ord, der betyder noget i retning af “Lad os trække på samme hammel”, er dog nok en saga blot, i hvert fald officielt. I sidste weekend måtte præsident Kibaki således aflyse en fundraising event til hjælp for hans valgkreds i Othaya efter anskrig i offentligheden og opposition fra fremtrædende medlemmer af parlamentet.

Præsidentens Regnbuekoalition har lovet at tage et opgør med den omfattende korruption i landet, som blomstrede under Mois regime.

Kenya er programsamarbejdsland for Danida og modtog sidste år 92 mio. kr. i dansk bilateral bistand. Bistanden ventes at stige de kommende år for at støtte Kibakis reformbestræbelser i et af Afrikas vigtige lande, politisk som økonomisk.