Kina: Kendt systemkritiker forsvinder – og Vesten skal ikke blande sig

Forfatter billede

En toneangivende statskontrolleret kinesisk avis har rettet et kraftigt angreb på Vesten for at kritisere bortførelsen i søndags af den kendte systemkritiker Ai Weiwei i Beijings lufthavn, skriver Berlingske torsdag.

Den slags vestlig kritik er “årsag til, at det kinesiske folk afskyr Vesten, når det forsøger at presse spørgsmål om såkaldte menneskerettigheder ned over Kina”, hedder det bl.a. bidsk.

USA, Storbritannien, Tyskland, Australien og EU har krævet den 53-årige kunstner og arkitekt løsladt. Siden i søndags har ingen imidlertid hørt fra ham. De udtrykker også bekymring for de kinesiske myndigheders stigende brug af ulovlige metoder for at komme besværlige elementer til livs.

Bortførelsen af Ai Weiwei skete som led i en koordineret aktion, hvor betjente samtidig ransagede hans hjem og atelier og flere bekendte og ansatte blev taget til afhøring. Også en af hans venner, Wen Tao, blev anholdt og er fortsat forsvundet.

Den åbenmundede kunstner, som i 2009 blev behandlet for en hjerneblødning efter at have fået tæsk af politiet, har bl.a. skabt den installation, der erstattede Den lille Havfrue på Lingelinie, mens hun var udlånt til EXPO-udstillingen i Shanghai.

De kinesiske myndigheder slår lige nu hårdt ned på kritikere, bloggere, akademikere og advokater i en kampagne, der er den mest omfattende i et årti, anfører Berlingske.

Det kinesiske styre er angiveligt nervøs for, at den arabiske Jasmin-revolution med krav om demokrati skal brede sig til kæmpelandet i øst.