En kendt skikkelse i det hjemlige u-landsmiljø, nuv. national chef i Red Barnet Danmark, Kirsten Lund Larsen, Brønshøj, fylder 60 tirsdag den 6. maj 2014.
Kommunikation, NGO-ledelse og international erfaring er nøgleordene i hendes professionelle virke.
Kommunikationen omfatter erfaring med freelance journalistik, kommunikationsopgaver i NGO’er og konsulentopgaver indenfor kommunikation og udviklingsbistand
NGO-ledelsen tæller 15 års erfaring med ledelse, lederskab og organisationsudvikling i folkelige organisationer i Danmark såvel som internationalt, herunder særlig erfaring med ledelse af frivillige.
Den internationale erfaring løber op i sammenlagt fem års ophold i Afrika samt projektbesøg, konsulentopgaver, NGO-samarbejdsrelationer, globalt netværk af kontakter og journalistisk dækning af udviklingsproblematikker på alle kontinenter.
Landsbyen i Kenya
Kirsten Lund Larsen er født i nordjyske Aggersund i 1954, voksede op i sønderjyske Haderslev og blev uddannet som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1979. Som ung var hun i kibbutz i Israel, hvor hun blev under hele Yom Kippurkrigen.
Hun har rejst i over 50 lande, men færdes lige så gerne i diverse jyske provinsbyer. Hun har nøje styr på placeringen af både Kuala Lumpur og Aulum, Lusaka og Lemvig.
Efter endt uddannelse på Danmarks Journalisthøjskole tog Kirsten Lund Larsen til Kenya, hvorfra hun dækkede store og små begivenheder på kontinentet som freelancejournalist.
Hun lavede bl.a. en længere serie af reportager fra en landsby i en fjern egn af Kenya, der indlevende beskrev den afrikanske hverdag og de store verdensbegivenheders svage ekkoer i majsmarkerne. De blev bragt i Kristeligt Dagblad, det førende danske u-landsmedie dengang.
Denne usædvanlige præstation indbragte hende Nairobi-prisen i 1981, uddelt af danske u-landsjournalisters forening. Det var kun anden gang prisen blev uddelt. Første prismodtager var den legendariske Danida-mand, Kaj Baagø, i 1980.
Som hun skriver et sted: “Afrika var det første udviklingskontinent, jeg mødte – og det første møde sætter altid sit særlige præg på relationen”.
18 år i Nødhjælpen
I 1982 blev hun hentet tilbage til Danmark, hvor hun først arbejdede som journalist og redaktør i Folkekirkens Nødhjælp.
Gennem de næste 18 år blev hun mere og mere involveret i det strategiske og udviklingsmæssige arbejde i organisationen. Dette arbejde blev afløst af to års ophold i Zimbabwe, hvor hun som regional repræsentant for Nødhjælpen fik fingrene ned i alle dele af projekt- og katastrofearbejdet.
I 1994 satte hun atter kursen mod Danmark, hvor hun blev chef for Planafdelingen og siden vicegeneralsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. Samtidig med årtusindskiftet startede hun som selvstændig konsulent med speciale i ledelses- og kommunikationsopgaver.
Hun var således dansk koordinator for pionerprojektet Det dansk-etiopiske Fællesprogram, baseret i København, et fællesprogram for Red Barnet, Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp.
Fra 2005 til her i 2014 var hun bestyrelsesformand i Nødhjælpen, en organisation, som står centralt i hendes liv.
KFUM & KFUK og så Red Barnet
I 2003 blev hun sekretariatsleder i KFUM og KFUK i Danmark, en børne- og ungdomsorganisation med ca. 100 lokale foreninger
Hun skiftede spor ved udgangen af 2013, idet hun efter ti år ønskede at afprøve nye opgaver. De lod ikke vente på sig.
Kirsten Lund Larsen blev udpeget til at stå i spidsen for Red Barnets arbejde for udsatte børn i Danmark og begyndte i en nyoprettet stilling som national chef pr. 1. marts 2014.
Her skal hun styrke og udvikle de aktiviteter, som frivillige udfører i Red Barnets 60 lokalforeninger – fra oplevelsesklubber og ferielejre til genbrugsbutikker og landsindsamling. Samtidig skal hun være med til at sikre, at Red Barnets stemme bliver hørt i debatten om udsatte børns vilkår i Danmark.
Desuden skal hun lede indsatsen for at beskytte børn mod vold og overgreb, både på internettet og der, hvor børn i øvrigt færdes – se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-02-14/kendt-ansigt-til-red-barnet-fra-n-dhj-lpen-her-er
Også ivrig fotograf
På sin hjemmeside – http://kirstenlundlarsen.dk – skriver hun om sig selv:
“De sager, jeg arbejder for, er også emner, der optager mig i fritiden og som jeg bruger tid på som frivillig – ledelse og lederskab, udviklingsbistand, international politik og fordelingspolitik, kirkeligt engagement, etik og værdier”.
“Derudover er mine store interesser fotografi, arkitektur, kunst og jazzmusik. Det fascinerer mig at gå på opdagelse i byer og se, hvordan mennesker lever der, hvordan bydele udvikler sig og skifter særpræg”.
“Lægge mærke til hvordan moderne arkitektur tilføjer byer og landskaber nye rum og muligheder. Og fastholde både dét og mennesker i min nærhed gennem kameralinsen”.
“Jeg sætter stor pris på at cykle, både til hverdag og i ferier. Jeg har cyklet med venner og familie i flere europæiske lande, men intet kan efter min mening måle sig med en cykelferie i Danmark”.
“Familien består af min mand, Peter Høvring, der er multimediejournalist i Folkekirkens Nødhjælp, og vores fire døtre, der alle er bosat i nærheden. Dertil en stor og voksende familie, som er præget af godt sammenhold og betyder meget for os”.
Kort CV
Arbejdserfaring:
2014-
National chef i Red Barnet med ansvar for den nationale indsats for børns beskyttelse og deltagelse
2003-13
Sekretariatsleder i KFUM og KFUK i Danmark, en børne- og ungdomsorganisation med ca. 100 lokale foreninger
2000-03
Selvstændig konsulent med kommunikation og udviklingsbistand som speciale
Dansk koordinator for pionerprojektet Det dansk-etiopiske Fællesprogram, baseret i København, et fællesprogram for Red Barnet, Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp
1994-2000
Afdelingsleder og vicegeneralsekretær i Folkekirkens Nødhjælp med ansvar for strategisk planlægning
1992-94
Repræsentant for FKN i det sydlige Afrika, bosat i Zimbabwe, specielt involveret i støtte til civilsamfundet i Malawi ved overgangen fra diktatur til demokrati
1982-92
Journalist og redaktør i Folkekirkens Nødhjælp, besøgte i perioden partnere og projekter i 18 lande i Afrika, Asien, Sydamerika, Mellemøsten og Europa
1979-82
Freelance korrespondent for danske medier, bosat i Nairobi, Kenya, herunder samarbejde med danske u-landsorganisationer
Tillidshverv:
Formand for bestyrelsen for hjemløseinstitutionerne Lindevangen og Lærkehøj på Frederiksberg 2013-
Medlem af Brønshøj Sogns menighedsråd siden 2004, næstformand siden 2008
Formand for bestyrelsen for Folkekirkens Nødhjælp 2005-14
Uddannelse:
2011
NGO-lederuddannelsen, Frontsetter/Kbh Erhvervsakademi
2005
Master i Communication for Development, Malmö Högskola
1979
Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole