Klima tog fokus på årets økonomiske forum i Davos

Forfatter billede

Klimaændringer og fattigdom blev genstand for stor opmærksomhed i fredags på det årlige internationale topmøde World Economic Forum i Davos (Schweiz), hvor flere fremtrædende ledere sendte et stærkt signal om at handle for at nedbringe den globale CO2-udledning.

Frankrigs præsident Francois Hollande, Rwandas præsident Paul Kagame og FN-generalsekretær Ban Ki-moon, var blandt de fremtrædende talere på årets topmøde, der advarede om de konsekvenser, vi vil se i fremtiden, hvis der ikke bliver indgået en bindende aftale i Paris i det kommende år, der starter i december.

Hollande, der vil være vært for det næste afgørende klimatopmøde, advokerede for “enorme investeringer” i grøn teknologi for at bekæmpe den globale opvarmning og fattigdom.

Frankrig skal i løbet af 2015 forsøge at overtale mere end 190 lande til at indgå et historisk ansvar for deres respektive drivhusgasemissioner. I aftalen ligger tilmed store forhandlinger om, hvem der skal finansiere for klimatilpasning og investeringer i grøn energi.

Fattigdom og klima skal bekæmpes sideløbende

Rwandas præsident Kagame sagde, at vejen fremad er at undgå politisk dødvande, som vi har set tidligere. Og samtidig tilskynde mere samarbejde mellem regeringer, virksomheder og civilsamfund.

“Vi står ikke over for et valg enten mellem miljøbeskyttelse eller økonomisk udvikling. Vi bliver nødt til at få begge dele til at gå hånd i hånd.” sagde han.

Erhvervslivet taler også klima på Davos

Også private erhvervsledere bemærkede sig på klimadagsordenen, ”Halvdelen af verdens skovrydning er knyttet til sult – det er endnu et eksempel på, at klimaændringer og fattigdomsbekæmpelse er to sider af samme sag” sagde Unilever’s CEO Paul Polman. Han tilføjede, at faldende oliepriser giver en unik mulighed for at investere i ny og ren teknologi.

“Vi har brug for konkurrencedygtige og rene teknologier, og vi ser i stigende grad, at den grønne energi bliver billigere,” sagde Polman.

Verdensbankens præsident Jim Yong Kim sagde, at renere teknologier og energi kan mobilisere omkring 1800 milliarder dollar i den økonomiske vækst.

Det endelige mål for FN’s klimaforhandlinger er at stabilisere CO2-udslippet til et niveau, der holder den globale opvarmning under 2 grader celsius sammenlignet med tiden før industrialiseringen.