Klimaforkæmpere mener Danmark er på slingrekurs

Forfatter billede

Spillet om finansloven truer Danmarks position som et progressivt land med globalt udsyn, når det gælder klimaet. Nedskæringer harmonerer ikke med visionerne bag FNs klimapanel, der løber af stablen i København i disse dage.

Det skriver CARE i en pressemeddelelse onsdag.

København 29.10.2014:  Klimakampen er blevet global, og i disse dage myldrer det til Danmark med klimaforkæmpere fra rige og fattige lande, fordi FNs klimapanel holder møde i København. De har opdaget, at Danmark lige nu diskuterer besparelser på hjælpen til de fattigste, som ifølge dagbladet Information medfører en 25 procents nedjustering af klimafinansieringen til udviklingslande.

”Vi står på vippen til verdens vigtigste klimaår, hvor en international aftale skal forhandles på plads i Paris i 2015. Det er vigtigere end nogensinde med forgangslande som Danmark. Alle politiske signaler er med til enten at skubbe på eller at spænde ben for en international aftale” udtaler Programkoordinator i CARE Danmark Peter With.

Tania Guillén Bolanos fra klimaorganisationen Sustainability Watch i Latinamerika udtaler: ”Hvis de danske politikere vælger at skære i klimafinansieringen til udviklingslande, er det et uheldigt signal her i slutspurten mod aftalen i Paris”.

”Nedskæringer i klimafinansieringen hænger ikke sammen med, at Danmark erklærede sig som et foregangsland på klimaområdet ved åbningen af FNs klimapanels møde mandag i København. Jeg var vidne til, at Danmark blev fremstillet som en grøn nation lokalt, såvel som globalt” fortsætter Tania Guillén Bolanos.

Klimaforkæmperen Emmanuel Seck fra Senegal siger: ”Det virker til, at politikerne i et land som Danmark ikke er klar over, i hvor høj grad klimaforandringer presser den sociale og politiske stabilitet i udviklingslande. Besparelserne kan vise sig at skabe flere flygtninge på lang sigt”.

Danmark bruger i dag 500 millioner på klimafinansiering. Hvis vi skal leve op til vores internationale forpligtelser under Københavneraftalen fra COP15, skal det beløb flerdobles, mener CARE.

Danmark er vært for klimaeksperter og forskere fra hele verden, som på Tivoli hotel fremlægger klodens tilstand. Ikke langt derfra skal regeringen have kassen til at stemme i finansloven for 2015, og klimafinansieringen er på spil.

Bliv orienteret om FN’s klimapanel på Klima-, Energi- og Bygningsministeriets hjemmeside

Læs relaterede nyheder fra U-landsnyt.dk: