Mette Lybye, sekretariatsleder for Alliancen for Global Sundhed, Lars Christian Østergreen, direktør for AIDS-Fondet, & Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex & Samfund
I Danmark er vi kendt for at gå forrest i kampen mod klimaforandringer og har tidligere været en fremtrædende stemme inden for global sundhed. Men på trods af vores engagement i og viden om begge områder, samtænkes de to alt for sjældent.
Kun en ganske lille del af verdens klimafinansiering går direkte til sundhedsmæssige indsatser. I 2023 gik blot to procent af de globale klimatilpasningsmidler til projekter, der eksplicit adresserer sundhed. Og intet af Danmarks udviklingsbistand i 2021-22 blev givet til sundhedsprojekter, der havde integreret klimarelaterede mål eller tilpasninger.
Hvis vi ikke handler nu, er der overhængende fare for, at de seneste 50 års sundhedsmæssige fremskridt vil blive undermineret.
I dag afholdes for anden gang “Health Day,” mens der er klimatopmøde, men sundhed er stadig en overset del af klimadebatten – og det koster menneskeliv.
Det er veldokumenteret, at klimaforandringer udgør den største trussel mod menneskers sundhed og allerede påvirker op mod halvdelen af verdens befolkning.
Hvis vi ikke handler nu, er der overhængende fare for, at de seneste 50 års sundhedsmæssige fremskridt vil blive undermineret.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siger det meget enkelt: Klimaforandringerne påvirker alle aspekter af menneskers sundhed.
Flere og hyppigere hedebølger rammer især ældre og mennesker, der lever med kroniske sygdomme; luftforurening fører til millioner af for tidlige dødsfald hvert år, og vektorbårne sygdomme som malaria og denguefeber breder sig hastigt til nye områder i takt med temperaturstigninger.
Ændringer i økosystemer og urbanisering tvinger dyr og mennesker tættere sammen, hvilket øger risikoen for pandemier, som vi så med COVID-19.
Hvis vi i Danmark skal leve op til vores omdømme, som både førende på klima og sundhed, er det nødvendigt, at vi går skridtet videre og bliver de bedste til at adressere de to områder på en integreret og holistisk måde.
Sundhed bør være en central del af vores klimahandlingsplaner – både i nationale og internationale sammenhænge. COP29 er en oplagt mulighed for at insistere på, at den nyetablerede Fond for tab og skader samt andre finansieringsinitiativer også prioriterer de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer. Særligt for de mest udsatte befolkningsgrupper, der har bidraget mindst til klimaforandringerne.
Kvinder, LGBTQI+-personer og andre marginaliserede grupper er ikke blot de mest udsatte, men holdes samtidig uden for indflydelse, når løsningerne skal findes. Det er afgørende at sikre repræsentativ civilsamfundsinddragelse, så netop disse grupper inkluderes fra start til slut i beslutningsprocesserne.
Den nyligt publicerede Lancet Countdown-rapport dokumenterer endnu engang de alarmerende konsekvenser, klimaforandringerne har for vores sundhed, og bekræfter, at vi befinder os i en akut global folkesundhedskrise.
At imødekomme denne krise kræver ikke blot, at der allokeres flere midler til klimatilpasning, men også at vi øremærker midler til initiativer, der specifikt samtænker klima og sundhedsindsatser.
Det er afgørende for at ruste sundhedssystemerne i udsatte lande til at håndtere både akutte og langsigtede udfordringer. Investeringer i sundhed er desuden en god prioritering, da de giver et afkast, der er over 14 gange større end den oprindelige investering.
Danmark har en unik mulighed for at tage lederskab i arbejdet med at sikre, at sundhed bliver en prioritet i klimadagsordenen. Vi har en international platform og stærke alliancer, og COP29 er den oplagte lejlighed til at tage ansvaret på os.
Hvis vi vil beskytte fremtidige generationer, skal vi nu, i dag, tage de valg, der sikrer både mennesker og planetens sundhed i fremtiden.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]