Klimamål skal også indeholde tilpasning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Mattias Söderberg

Klimadebatten centrerer sig ofte om at reducere udslippet af drivhusgasser. Det er fint, men der er mange lande i det globale syd, som lever med klimaforandringerne her og nu, og som derfor insisterer på, at tilpasningsstrategier får mere opmærksomhed

Klimaforandringerne kan kun standses, hvis vi alle reducerer vores udslip og omstiller os til en grøn og bæredygtig måde at leve. Når vi taler om klima er det derfor også vindmøller, solfangere og elektriske biler, de fleste tænker på.

For ulandene er det dog tilpasning til klimaforandringernes effekter, der er højeste prioritet. Hvis der ikke fokuseres på tilpasning nu, vil det skabe enorme problemer for landenes udvikling med migration, sult og konflikter som følge.

Ved klimaforhandlingerne i Bonn i marts bragte ulandene derfor tilpasning på banen igen. Selvom forhandlingerne formelt dækker alle elementer af klimadebatten, er reduktion af udslip prioriteret i mange af de konkrete initiativer. Det har ulandene noteret med stigende frustration, og de vil nu sikre sig, at tilpasning, og ”loss and damage”, dvs hvor tilpasning ikke længere er en mulighed, bliver en del af en kommende global klimaaftale.

I september inviterer FN’s generalsekretær Ban Ki-moon til en konference, hvor alle lande skal præsentere deres klimamål. USA, med støtte af mange af de andre rige lande, mener, at det kun handler om mål for at reducere udslip, hvor ulandene understreger at en øget ambition for tilpasning, og ikke mindst klimafinansiering er lige så vigtig.

Landene blev i Bonn desværre ikke enige om, hvad som skal læses ind i de “klimamål”, som skal præsenteres i september. Men det er nu tydeligt hvad ulandene forventer, og så må vi håbe, at de rige lande, inklusive Danmark, også har lyttet.

Klima handler ikke kun om udslip. Når vi skal forholde os til vores fælles fremtid, er vi nødt til at kigge på både udslip og tilpasning, og ikke mindst de midler der skal til for at gøre aktiviteterne mulige.
Mattias Söderberg er Senior Advocacy Advisor hos Folkekirkens Nødhjælp