Katrine Ehnhuus er seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirkes Center for Bæredygtig Finans.
Hvad fylder i dit arbejde lige nu?
”Mit arbejde handler især om at fjerne banker og pensionskassers investeringer i fossil energi. Vi ved nemlig, at der ikke er plads til flere sorte investeringer, hvis vi skal gøre os håb om at leve op til Paris-aftalens målsætning om at nå under 1,5 grader. Alligevel fortsætter industrien i stor stil med at åbne nye olie- og gasfelter og bygge kulkraftværker. Det ville ikke være muligt uden massive investeringer fra banker og pensionskasser, så jeg arbejder med at identificere pengestrømmene til sort energi og forsøger at sætte en prop i dem.”
”I morgen (i dag, red.) flyver jeg til COP29 i Baku i Aserbajdsjan. Her vil jeg særligt have fokus på, at verdens lande til februar 2025 skal indlevere nye nationale målsætninger for fremtidige udledninger af drivhusgasser. Jeg og andre vil kæmpe for en fælles forståelse af, at de nationale målsætninger bliver så ambitiøse som muligt. Og for at både Danmark og resten af verdens lande arbejder for at flytte finanssektorens pengestrømme fra sort til grøn energi.”
”Herhjemme forbereder jeg mig også til, når den danske klimalov næste år skal have indført nye mål. Igen med finanssektoren i fokus. Det ville være en kæmpe sejr, hvis Danmark kunne sætte et konkret reduktionsmål til sektoren, og det vil også inspirere vores nabolande.”
Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?
”Når man arbejder med klima, kan håbet svinge en del op og ned. Jeg er et af de mennesker, der har brug for at have et håb, og noget, jeg kan klynge mig til, er nye undersøgelser, som viser, at 80 procent af de største globale investorer vurderer, at det om fem år ikke er attraktivt at investere i den fossile branche. Og at verdens olieudvinding vil peake i dette årti.”
Hvad irriterer dig mest i din branche?
”Helt grundlæggende irriterer det mig, hvorfor vi ikke handler, når det er så klokkeklart, hvad problemet er, og hvad der skal gøres. Når banker og pensionskasser ikke skruer ned for de fossile investeringer, hvorfor træder politikerne så ikke ind og bruger deres magt?”
”Derudover bliver jeg altid irriteret over stråmandsargumentet om, at vi er nødt til at udvikle nye oliefelter, så vi har nok olie, mens vi gradvist gennemfører den grønne omstilling. Men sagen er, at vi allerede har rigeligt med olie og gas i de nuværende felter, og at vi på ingen måde har brug for mere udvinding.”
Hvad undrer dig, at alle ikke taler om, når det gælder global udvikling?
”Det undrer mig, at vi taler så meget om det individuelle klimavalg og så lidt om, hvor meget finanssektoren kan rykke sine investeringer. Selvfølgelig har hr. og fru Jensens indkøbsvalg betydning for klimaet, men mens de bruger nogle hundrede kroner i Netto, kan finanssektoren flytte milliarder af kroner fra sorte til grønne investeringer. Alligevel undslipper sektoren i høj grad både opmærksomhed og klimaregulering. Det er meget mærkeligt.”
Hvad er dit bedste læse-lytte-kigge-tip?
”Her vil jeg nok komme med en anti-anbefaling. I en tid, hvor vi bliver bombarderet med nyheder, serier, bøger og podcasts, kan der være noget virkelig sundt i at tage en uges pause, hvor man logger fuldstændig af og bare mærker sig selv. Det gør jeg selv med mellemrum, for klimanyhederne kan godt være voldsomme at følge.”