Klimasårbare lande stiler mod 100% vedvarende energi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

MARRAKECH: 47 af de mest klimasårbare lande vedtog fredag på klimatopmødet en fælles og særdeles ambitiøs strategi for at imødekomme målene fra Paris-aftalen og opskalere deres indsats mod klimaforandringerne.

Landene er alle en del af det såkaldte Climate Vulnerable Forum (CVF), der er en sammenslutning af mere end 40 nationer fra hele verden, som vurderes til at være særligt udsatte for følgerne af klimaforandringer, herunder tørke, oversvømmelser, storme og klimaflygtninge.

Både større lande som Bangladesh, Etiopien, Filippinerne, samt de helt små Stillehavsøstater er en del af forummet.

Ambitiøs, grøn omstilling

Med den fælles strategi forpligter landene sig til en grøn omstilling, inklusive at overgå til 100% vedvarende energi. Landene vil også love, at de vil revidere sine nationale klimaplaner (NDC’er) inden 2020.

Det er et vigtigt politisk signal, og opfordring, til de rige lande, om at de bør følge efter. Spørgsmålet om at øge ambitionen i de nationale planer har været et af de svære forhandlingstemaer ved klimamødet i Marrakesh. Videnskaben peger på at ambitionen skal op, men de rige lande, ikke mindst EU, vil ikke lave nye mål indtil 2030.

Det er dog alt for sent for de fattigste lande, som trues af dramatiske klimaforandringer allerede nu. Med strategien melder landene også ud, at de ikke vurderer, at deres økonomiske udvikling er truet af at satse på en ambitiøs, grøn omstilling – det er snarere med til at styrke det.

”Vi overlever måske uden en stærkere klimaindsats, og det er for os ikke en mulighed”, siger Gemedo Dalle, Etiopiens Miljøminister og formand for CVF.

Costa Ricas miljøminister, Edgar Gutierrez, udtalte, at det vil kræve en akut indsats fra alle aktører, hvis vi skal holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, som der stræbes efter i Paris-aftalen.

”Vi ved ikke, hvad landene stadig venter på i forhold til at gå mod CO2-neutralitet og 100% vedvarende energi, alle lande bør starte omstillingen, ellers vil vi alle lide under det”, tilføjede Gutierrez.

Positiv nyhed på presset topmøde

Udmeldingen blev modtaget yderst positivt af en lang række repræsentanter fra både officiel side samt klimaorganisationer, som påpegede, at den største velvilje findes blandt nogle af de mest udsatte lande.

“Forpligtelserne indgået af Climate Vulnerable Forum er både imponerende og inspirerende”, sagde Miguel Arias Cañete, EU’s kommissær for klima og energi. ”De har endnu engang vist deres moralske lederskab i denne proces med en reel og dedikeret indsats.”

Det er for mange lande slet ikke ligegyldigt, hvorvidt vi rent faktisk holder temperaturstigningen nede på 1,5 grader eller om verden kommer op på 2 grader eller mere. De 1,5 grader vurderes at være smertegrænsen for de mest klimaudsatte lande, som ellers vil blive meget hårdt ramt af ekstreme vejrforhold og måske endda blive ubeboelige.

”Nogle af de fattigste og mest sårbare lande viser her det lederskab vi har spurgt efter i så lang tid”, siger Folkekirkens Nødhjælps Generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen.

”Videnskaben understreger tydeligt at den globale klimaambition skal øges. De rige lande, inklusive EU, tøver, og vil ikke tale om en øget ambition i de kommende år. Men nu er det de fattigste lande der går foran, gennem at love at de vil revidere, og øge, sine klimamål i løbet af de kommende år”, tilføjer Qvist-Sørensen.

De fattigste lande har en høj ambition, men de får brug for hjælp, hvis planerne skal blive til virkelighed. Der skal bidrages med både klimapenge og støtte for at hjælpe landene med omstillingen til en grøn og bæredygtig udvikling.